Dos detinguts a Mataró per estafar a usuaris d’apps de venda d’articles de segona mà marxant quan havien de pagar

Els Mossos d’Esquadra han detingut dos homes de 22 i 34 anys, de nacionalitat guineana i magrebina respectivament i veïns de Mataró, com a presumptes autors d’un delicte continuat d’estafa, en fugir quan havien de pagar articles que compraven mitjançant aplicacions de mòbil i webs d’internet.

Quant al modus operandi, els detinguts buscaven víctimes potencials de les estafes a través d’aplicacions de telèfon de compravenda de productes o a través de pàgines web del mateix tipus amb les quals contactaven únicament via missatgeria instantània. Els sol·licitaven gènere de diferent tipus, tot i que la majoria eren productes relacionats amb el cultiu de marihuana, de fet es treballa amb la hipòtesi que la finalitat de les estafes fos la instal·lació d’un cultiu extensiu de marihuana.

Un cop acordaven l’entrega, els estafadors els donaven l’adreça d’un local per tal de fer l’entrega del material, on les víctimes es trobaven amb un home amb roba de treball que manifestava ser treballador de l’empresa compradora. Allà s’efectuava la descàrrega de la mercaderia i posteriorment el “fals treballador” els acompanyava a la suposada seu de la empresa compradora per efectuar el pagament, on els feia esperar a la porta. Passats uns minuts sense que sortís ningú, les víctimes començaven a sospitar que es tractava d’un frau com comprovaven a posteriori. Els locals on els desplaçaven tenien dues sortides per on marxava l’estafador.

El total de casos consumats han estat 15 per un import total de 31.294 euros i han estat comesos a Catalunya i al País Valencià. Els autors van ser detinguts in fraganti quan estaven cometent l’estafa número 16 per un import de 14.673 euros. Els investigadors no descarten que s’hagin produït més fets i que no hagin estat denunciats. Els detinguts, un dels quals acumula més de 30 antecedents policials, van passar a disposició judicial el 4 d’octubre davant el jutjat en funcions de guàrdia de Mataró, que va decretar la seva llibertat amb càrrecs.

Port de Tarragona