El projecte d’un bomber dels GRAF de Bombers de la Generalitat guanya el premi internacional ‘Call for Code 2019’ d’IBM

El proyecto "Prometeo" recoge las constantes vitales de los bomberos y las envía a una central para monitorizar su estado de salud. El premio está dotado con 200.000 dólares.

Foto: (de izquierda a derecha) Salomé Valero, Marco Rodríguez, Joan Herrera, Josep Ràfols y Vicenç Ferrés Padró. /IBM

El projecte de Joan Herrera, un bomber del Grup de Recolzament d’Actuacions Forestals (GRAF) dels Bombers de la Generalitat ha guanyat el premi «Call for Code 2019» de la companyia IBM. L’aplicació informàtica que forma part del projecte es denomina ‘Prometeu’ i consisteix en un dispositiu de salut, que és aproximadament de la mida d’un iPhone i s’acobla al braç del bomber, té múltiples sensors que mesuren variables clau, com temperatura, humitat i concentració de fum. Aquests valors es recopilen i transmeten a través de la xarxa a la plataforma IBM Cloud Iot. Després, envia les dades al model d’aprenentatge automàtic que destil·la la informació en un estat simple codificat per colors que es mostra en el panell de «Prometeu» al centre de comandament d’incendis. «Si el senyal de color és verd, la salut del bomber està bé, però si el senyal de color és groga o vermella, el centre de comandament ha de fer alguna cosa. Han de prendre mesures immediates per rescatar o treure al bomber del foc».

El premi «Call for Code 2019» està dotat amb 200.000 dòlars (180.000 euros).

Durant un incendi forestal, els bombers brinden ajuda crítica a les persones en risc. Però, com ens assegurem que els bombers es mantinguin segurs en condicions perilloses? És una pregunta que Herrera ha estat tractant de respondre durant més d’una dècada.

Juntament amb el seu col·lega Vicenç Padró, una infermera de Serveis Mèdics d’Emergència amb un doctorat en toxicologia, recopilarien manualment dades de salut, corrent darrere dels bombers per verificar i registrar els seus signes vitals, i després analitzar-los. Però el seu progrés en la detecció de tendències i el desenvolupament d’estratègies es va veure obstaculitzat per la falta de recursos i coneixements tècnics.

En els seus 33 anys de carrera com a bomber, Joan Herrera ha lluitat contra milers d’incendis forestals i va patir els mals de cap i problemes respiratoris que resulten de la inhalació de fum. També ha patit una cosa molt pitjor: la pèrdua punyent que forma part d’aquesta professió vital.

«Treballem colze a colze, companys de bombers que van morir a les mans, en els meus braços», ha dit Herrera, estrateg de gestió d’incendis de l’equip Bombers GRAF a Cerdanyola del Vallès, Espanya. «Coses [com] que han tingut un impacte, i el recordaran per la resta de la seva vida».

Port de Tarragona