Els Mossos carreguen contra els manifestants davant la subdelegació del govern espanyol a Lleida

Un grup reduït ha llançat ous, ampolles de vidre, llaunes i petards contra el cordó policial

Foto: Laura Cortés

ACN Lleida .- Els Mossos d’Esquadra han carregat contra els manifestants concentrats davant la subdelegació del govern espanyol a Lleida, on un grup reduït ha mogut les tanques per bolcar-les i ha llançat ous, ampolles de vidre, llaunes i petards contra el cordó policial. Els concentrats provenien de la manifestació que ha tingut lloc davant la Paeria, que ha congregat 8.000 persones segons guàrdia urbana i 12.000 segons els organitzadors. A més de cops de porra, el cos policial ha intentat dispersar els manifestants fent circular les furgonetes a tota velocitat i ha llançat projectils de foam.
La manifestació de Lleida ha començat a les 20h davant de la Paeria, a l’avinguda Blondel. Tot i la pluja, que en alguns moments ha estat molt intensa, els convocats han aguantat, alguns amb paraigües, amb pancartes que denunciaven les penes de presó que el Tribunal Suprem ha imposat als independentistes presos. Crits d’independència han acompanyat permanentment la mobilització, en què han participat també membres del govern municipal, encapçalats per l’alcalde Miquel Pueyo.

Una noia saharauí, la Cafia Alisalem, ha estat l’encarregada de llegir el manifest des del balcó de l’Ajuntament de Lleida. Ha reivindicat els drets humans i ha mostrat el rebuig a la sentència del Suprem contra els líders independentistes. «No és just que posin tants anys de presó a unes persones que han expressat el seu dret a votar i han permès a tota una població fer-ho». Alisalem també ha recordat que el poble sahrauí fa més de quaranta anys que espera poder celebrar un referèndum d’autodeterminació i l’ha posat com exemple «d’espera i lluita pacífica». «A vegades cal desobeir per poder exercir el dret a decidir el nostre futur i el futur del nostre país», ha sentenciat la jove sahrauí.

Després de la manifestació, en què hi ha participat unes 8.000 persones segons la Guàrdia Urbana i 12.000 segons els organitzadors, a més d’una cinquantena de tractors, molts dels concentrats s’han desplaçat cap a la subdelegació del govern espanyol a Lleida. Allà, alguns dels concentrats han tirat ous, llaunes i algun vidre als Mossos que custodiaven l’edifici i han mogut les tanques que el protegien. Una hora més tard, els Mossos han fet diverses càrregues policials per dispersar els manifestants i han disparat algun projectil de foam. Hi ha hagut tres ferits.

Un d’ells ha estat el Sergi Balagué, que ha explicat que ha resultat ferit al turmell després de rebre l’impacte d’un projectil de foam disparat pels antiavalots dels Mossos d’Esquadra quan estava recollint el telèfon mòbil que li havia caigut al terra. El jove ha assenyalat que se n’ha hagut d’anar coixejant i que la ferida se li ha anat posant negra. Així mateix, Balagué ha exigit la prohibició d’aquest tipus de projectils per part de la policia.

Alguns dels manifestants han respost a les càrregues llençant cadires d’una terrassa als agents. Finalment, els concentrats s’han anat dispersant i la concentració s’ha donat per finalitzada quan quedaven pocs minuts per les onze de la nit.

Port de Tarragona