Vuit detinguts a Madrid i confiscada una impremta clandestina a Colòmbia on es falsificaven bitllets de 50 euros

La Policia Nacional ha desmantellat a Madrid una organització dedicada a la distribució de bitllets falsos de 50 euros. Durant l’operació, que s’ha desenvolupat en col·laboració amb Europol, s’han intervingut 15.000 euros falsos en bitllets de 50 i s’ha detingut vuit persones. En una altra operació diferent, els agents han desarticulat una impremta clandestina ubicada a la ciutat colombiana de Bogotà, on es falsificaven bitllets de 100 dòlars i de 5 i 100 euros. Aquesta operació s’ha saldat amb la detenció de dues persones i la confiscació de 20.000 dòlars falsos.

Les investigacions de la primera operació es van iniciar al març de 2019 gràcies a la col·laboració ciutadana. Els agents van tenir coneixement de la il·lícita activitat d’un ciutadà senegalès que, presumptament, venia diners falsos a més de també dedicar-se a la menuda de droga, heroïna, cocaïna i marihuana.

La investigació va permetre identificar diferents membres de l’organització amb domicili al barri madrileny de Lavapiés. No obstant això, les dificultats de la investigació van ser
A principis d’agost, i fruit de la investigació, es va retenir un paquet que anava a rebre el capitost del grup i que contenia 15.000 euros en bitllets falsos de 50 euros. El paquet, procedent d’Itàlia, tenia com a objectiu ser distribuït fonamentalment en les ciutats de Madrid i Barcelona, ​​on els membres de l’organització tenien a persones que introduïen els bitllets en botigues i comerços.

El caràcter internacional de l’operació va quedar patent pels continus viatges dels membres de l’organització a Itàlia. És per això que es va sol·licitar la col·laboració de l’Europol, que des d’aquest moment es va integrar en la investigació per coordinar i aportar informació. Un cop recopilada tota la informació, es va establir un dispositiu format per més de 60 policies nacionals als voltants del barri de Lavapiés. A l’dispositiu es va incorporar un membre d’Europol que va estar en permanent contacte amb les bases de dades de l’Oficina Europea de Policia per a l’intercanvi d’informació.

Es van dur a terme quatre registres domiciliaris de forma simultània, que van culminar amb la detenció del cap de l’organització i de set membres de la mateixa. Molts dels detinguts tenien nombrosos antecedents policials.
Els detinguts van passar a disposició del Jutjat d’Instrucció número 4 d’Alcalá d’Henares pels delictes de falsificació de moneda i contra la salut pública.

La segona operació policial, a Bogotà

Gràcies a la col·laboració entre la Policia Nacional i diferents cossos policials de Sud-amèrica contra la falsificació de moneda, durant el passat mes d’agost es va iniciar una sèrie d’investigacions al costat del Cos Tècnic d’Investigació de la Fiscalia General de Colòmbia. Com a resultat, s’ha desmantellat a Bogotà una impremta clandestina dedicada a la falsificació de bitllets d’euros i de dòlars americans. La impremta comptava amb tots els elements necessaris per dur a terme aquest delicte. Dues persones han estat detingudes i s’ha intervingut un total de 20.000 dòlars falsos. Les primeres informacions assenyalaven que un grup de persones falsificava diferents divises a la ciutat Bogotà, entre elles l’euro, de manera que les autoritats colombianes van sol·licitar el suport tècnic i operatiu de la Policia Nacional i, posteriorment, de l’Europol.

A través de l’estudi dels bitllets, es va comprovar que es tractaria d’una falsificació feta amb una impressora. Amb el seguiment dels investigats, va poder localitzar el lloc on es trobaria la impremta clandestina. Un cop localitzada, es va decidir dur a terme la detenció dels investigats i el registre dels seus domicilis.
Allà es va descobrir que estaven falsificant bitllets de 100 dòlars nord-americans i preparant la falsificació de bitllets de 5 i 100 euros. Es van intervenir tots els estris necessaris per a la falsificació de bitllets, un ordinador, una impressora, tintes, paper, diverses eines i 20.000 dòlars falsos.

Port de Tarragona