Neix a Eslovènia un grup de suport als presos independentistes que reprova l’empresonament com a resolució al conflicte

Robert Balen / Večer

Tres ex defensors del poble, actuals i antics eurodiputats, destacats intel·lectuals públics i l’expresident d’Eslovènia, Milan Kucan, han creat un comitè per donar suport als presos independentistes a Espanya, que va començar a caminar ahir després d’una reunió inaugural a Ljubljana. «Creiem que molts ciutadans europeus s’uniran a la nostra protesta», assenyala uns cinquanta primers signataris que consideren que els drets humans tenen validesa universal i estan per sobre de la sobirania de cada estat sobirà, publica el diari večer

«Ens impulsa el desig de suport i solidaritat amb els presos polítics catalans, ja que ens sentim indignats pel fet que després de dècades de pau a la UE, s’hagi de parlar dels presos polítics», va explicar Milan Kucan, que creu que es ha de protestar com a societat civil i també les institucions de la UE. La senadora italiana Tatjana Rojc i la política austríaca Angelika Mlinar s’uneixen a la protesta, que tractarà d’estendre una expressió similar de solidaritat a Itàlia i Àustria. A Croàcia, s’espera que Stjepan Mesic s’uneixi a la crida de solidaritat.

La carta de protesta, que també és el document fundador del Comitè de Suport als Presos Polítics Catalans a Espanya, va ser lliurada avui als signataris eslovens per Eric Hauck, un representant de Catalunya a Eslovènia, els Balcans i el sud-est d’Europa.

Kucan advertir que les violacions greus dels drets humans no són «un assumpte intern de l’estat» són drets universals. El comitè també reprova la «repressió, intimidació, empresonament» com a formes resoldre el conflicte amb Catalunya.

Port de Tarragona