La Guàrdia Civil recupera una de les peces d’art sacre robades fa més de 40 anys de l’Església Parroquial de Gandesa

Es tracta d'un valuós reliquiari que havia estat modificat per evitar ser reconegut

Imatge del reliquiari recuperat per la Guàrdia Civil.

La Guàrdia Civil ha recuperat un valuós reliquiari de plata del segle XVI robat fa més de 40 anys de l’Església Parroquial Mare de Déu de l’Assumpció de Gandesa. L’operació es va iniciar a primers d’any quan la Guàrdia Civil va tenir coneixement, a través d’un catàleg de fotografies publicades a Internet, per part d’un museu municipal, de l’existència d’un reliquiari d’argent de similars característiques a les d’un que va ser robat de l’interior de l’Església Parroquial de Gandesa durant l’any 1979, al mateix li havien practicat algunes modificacions a fi de que no pogués ser reconegut.

Després de tenir coneixement d’aquests fets es va iniciar una investigació per tal de determinar si es tractava realment de l’obra d’art sostreta de la Parròquia i que s’integrava en el Patrimoni Històric Espanyol, centrant la investigació en la recopilació i anàlisi de documentació pertanyent tant a estaments públics com privats de Barcelona, ​​Tarragona i Castelló, sent determinant la documentació aportada per un antiquari de la província de Barcelona, ​​on en una nota manuscrita figurava que el reliquiari havia estat adquirit a un particular durant l’any 1979 per la quantitat d’un milió cinc-centes mil pessetes.

Aquesta peça durant diversos anys va formar part d’una col·lecció privada de més de dues mil peces el propietari ja mort, va donar a aquest museu municipal.
Finalment després de més de mig any d’investigació i amb la col·laboració d’un perit del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, es va poder concloure que el reliquiari que s’exposava al museu era el que va ser sostret de l’Església Parroquial de Gandesa al any 1979, tractant-se d’un reliquiari-ostentorio de plata, de 50 cm. d’alçada, d’estil plateresc, datat en la primera meitat del Segle XVI, de gran valor històric, artístic i econòmic.
Les investigacions realitzades no van apreciar mala fe per part dels responsables de la fundació que gestiona el museu, ja que els intermediaris sempre havien ocultat la procedència de l’obra, fins i tot li havien practicat algunes modificacions a fi de que aquesta peça no fos relacionada amb la que va ser robada.

Les diligències instruïdes van ser lliurades al Jutjat d’Instrucció Únic de Gandesa, quedant l’obra d’art recuperada dipositada al museu on s’exposa, fins que l’autoritat judicial resolgui sobre el seu destí final.

Port de Tarragona