Arxiven la causa contra els 16 guàrdies civils per la mort de 15 immigrants a la platja del Tarajal

ACN/Metromuster

La titular del Jutjat d’Instrucció número 6 de Ceuta, ha ordenat el sobreseïment provisional de la causa que se segueix contra 16 guàrdies civils pel cas conegut com del Tarajal, en què van morir 15 immigrants, segons ha informat l’Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC). El passat 24 de setembre van ser processats per homicidi per imprudència greu amb resultat de mort i denegació d’auxili. D’aquesta manera, la jutgessa complau a la Fiscalia que va demanar l’aplicació de la Doctrina Botín i el corresponent arxiu per falta d’acusació particular.

Segons explica en el seu acte, «Estem en presència d’indicis de delicte d’homicidi imprudent i d’indicis de delicte de denegació d’auxili, els quals no protegeixen béns jurídics difusos, col·lectius o meta-individuals, sense que s’hagin personat acusació particular fins a la data, pel que no és possible en aquest cas obrir judici oral «, raona.

La instructora manté que l’actuació dels guàrdies en el seu intent de contenir a un grup d’uns 300 migrants indocumentats quan nedaven intentant entrar irregularment a Ceuta «són enquadrables, indiciàriament, en els tipus d’injust recollits en l’acte de continuació pels tràmits del procediment abreujat «que va induir el processament dels agents. No obstant això, conclou que procedeix l’estimació «en el substancial» del recurs de reforma del Ministeri Públic «per motius diferents dels esgrimits, però en tot cas d’obligat compliment per a aquesta jutjadora ja que les restants defenses han interessat el sobreseïment de la causa i les acusacions populars han mostrat la seva voluntat de presentar acusació totes elles «. Atès que «en aquest moment processal no hi ha acusació particular» i tot i que les famílies de diversos dels almenys catorze morts a la matinada actuacions han demanat personar-se en les diligències, la jutge assumeix que «la legitimació de l’acusació popular per impetrar vàlidament la obertura de judici oral es veu restringida per l’anomenada ‘Doctrina Botín «, publica el rotatiu el Far.

Segons cita, «en el procediment abreujat no és admissible l’obertura del judici oral a instàncies, en solitari, de l’acusació popular» excepte en supòsits excepcionals que no aprecia en la causa del Tarajal.

A la llum de la jurisprudència i la legislació vigent conclou que «el jutge instructor, enfront de la pretensió de sobreseïment deduïda pel ministeri fiscal, com és el cas d’aquestes actuacions, estaria obligat a acordar el sobreseïment tot i els indicis de criminalitat que hagués pogut apreciar o tot i la sol·licitud que hagués efectuat l’acusació popular «.

Port de Tarragona