L’Audiència de Barcelona condemna per abús sexual i no per agressió cinc acusats de la violació en grup de Manresa

Argumenta que la víctima estava inconscient i no es va produir violència ni intimidació

Tres dels acusats, acompanyats d'una familiar arribant a l'Audiència de Barcelona. / Gemma Aleman
L’Audiència de Barcelona ha condemnat per abús sexual i no per agressió cinc acusats de la violació en grup d’una menor a Manresa el 2016. La sentència, a la qual ha tingut accés l’ACN, els imposa penes d’entre 10 i 12 anys de presó. A més, absol un altre jove jutjat pels mateixos fets. Hi havia un setè jove acusat per un delicte d’omissió de socors que també ha quedat absolt. En l’últim moment, la fiscalia havia decidit elevar a agressió sexual l’acusació contra els sis processats per violar la noia, que llavors tenia 14 anys, en la línia del que havia mantingut des de l’inici l’acusació particular. L’Audiència, però, ha descartat aquest delicte i ha imposat una pena de 12 anys de presó per a dos dels acusats, i una de 10 per a tres més. Argumenta que la víctima estava inconscient i per tant no es va produir violència ni intimidació.
(Aquesta notícia actualitza l’anterior amb el mateix titular afegint l’argumentació que fa l’Audiència de Barcelona)

Segons la sentència, l’Audiència condemna dos dels acusats a dotze anys de presó per un delicte continuat d’abús sexual sobre una menor de 16 anys, llibertat vigilada durant 10 anys i els prohibeix apropar-se a la noia durant 22 anys. Condemna tres joves més pel mateix delicte a 10 anys d’empresonament, 10 de llibertat vigilada i prohibició d’atansar-se a la víctima durant 20 anys. Els cinc hauran d’indemnitzar la jove amb 12.000 euros perquè l’Audiència considera que «l’atac a la indemnitat sexual de la víctima va ser extremadament intens i especialment denigrant».

Un altre dels acusats de la violació, MART, ha quedat absolt del delicte d’abús sexual perquè no es va plantejar aquesta acusació durant la instrucció. Els sis han quedat absolts del delicte d’agressió sexual que demanava tant la fiscalia com l’acusació particular, així com del d’amenaces.

L’Audiència argumenta que la víctima estava en estat d’inconsciència, «sense saber què feia i què no feia, i conseqüentment, sense poder determinar-se i acceptar o oposar-se a les relacions sexuals» amb els acusats, que van poder mantenir-les «sense fer servir cap tipus de violència o intimidació per vèncer una oposició que no existí o obtenir un consentiment que la dona no estava en condicions de poder donar». Aquest cas, continua, és el que preveu l’article 181.2 del Codi Penal, que considera abusos sexuals els que s’executen sobre persones que es trobin privades de sentit o es cometin anul·lant la voluntat de la víctima mitjançant l’ús d’alguna substància.

La noia va admetre que havia begut i fumat marihuana, però assegura que algú li va posar alguna altra subtància a la beguda, extrem que no s’ha pogut confirmar.

El tribunal admet la seva sorpresa pel canvi de qualificació jurídica de la fiscalia, i remarca que la prova practicada durant el plenari avala l’abús sexual i no l’agressió. El ministeri fiscal, continua, no va aportar elements que «justifiquessin mutar els abusos en agressions».

Pel que fa a si els acusats sabien o no que la víctima era menor de 16 anys, la sentència remarca que tres anys després dels fets, la noia continua tenint una «aparença d’adolescent incipient», i podria ben bé no arribar encara a aquesta edat en l’actualitat. Amb més motiu, per tant, en el moment dels fets. A més, recorda que un dels condemnats la coneixia amb anterioritat.

Pel que fa a la diferència de dos anys entre les penes de presó per a dos dels condemnats i els altres tres, l’Audiència aplica als dos primers la circumstància d’actuació conjunta de dues o més persones. És el cas de BAM i MP, perquè considera provat que van estar alhora amb la nena. En canvi, no es pot provar que mentre els altres condemnats la van violar hi hagués més persones a l’habitació.

Els acusats tenien entre 19 i 26 anys

La fiscalia va decidir finalment demanar per als acusats penes de presó d’entre 14 i 15 anys. Per la seva banda, l’acusació particular en reclamava entre 15 i 20, mentre que la defensa demanava l’absolució dels acusats, que tenien entre 19 i 26 anys en aquell moment.

Els fets van tenir lloc el 26 d’octubre del 2016 en una festa de Haloween celebrada en una fàbrica abandonada de la capital del Bages, situada en una zona aïllada prop del campus de la zona universitària. El principal acusat, que coneixia la víctima, se l’hauria endut a un lloc apartat i l’hauria violat. Després hauria animat els altres a fer-ho per torns.

En un inici, la fiscalia, que sempre ha donat crèdit a la declaració que la menor va fer durant la instrucció, acusava els autors d’un delicte d’abús sexual, però va elevar l’acusació a delicte d’agressió sexual després d’escoltar el testimoni de la víctima i de l’amiga que la va alertar que l’havien violat sis nois.

El sisè acusat de violació ha quedat absolt perquè durant la fase d’instrucció no va ser processat en cap moment per un delicte d’agressió o d’abús sexual. Els fets que se li van imputar llavors consistien a amenaçar els assistents a la festa perquè no expliquessin el que estava succeint, exhibint una arma de foc i realitzant el gest de carregar-la. A més, la sentència subratlla que «cap de les proves practicades» indica que ell participés en els actes sexuals. Segons els testimonis, continua, la seva actuació «va ser tan aliena» com la d’altres individus que eren allà però que no va ser acusats de violació.

El relat de l’amiga és clau

La sentència basa el relat dels fets provats en el testimoni de l’amiga de la víctima, ja que la noia que va patir la violació en grup no recordava res quan es va llevar l’endemà. Altres proves confirmen la versió de l’amiga, com ara xats de Whatsapp entre els acusats. A més, es van trobar restes de semen d’un dels acusats en els pantalons de la nena.

Pel que fa al jove acusat de no ajudar la víctima, que ha quedat absolt, el tribunal sosté que no s’ha practicat cap prova que permeti sostenir raonablement que el noi podia haver fet res efectiu per evitar la comissió dels delictes, «comesos per una pluralitat d’homes i en un descampat allunyat de zones habitades on poder trobar auxili, fos per aturar els atacs a la víctima o, en cas d’enfrontar-se tot sol amb els atacants, evitar la possible reacció agressiva d’aquests contra ell».

També descarta les acusacions d’amenaces per a tots ells, perquè no hi ha cap testimoni que les confirmi.

Els dos condemnats a 12 anys hauran de pagar una novena part de les costes processals cadascun d’ells. Els altres tres hauran d’afrontar una divuitena part.

Port de Tarragona