Set detinguts per l’assassinat d’un empresari a La Rioja, que va ser trobat lligat amb un pes en una bassa

Amb la detenció de set persones, la Guàrdia Civil ha aclarit, després de més d’un any d’investigació, l’assassinat d’un empresari de La Rioja, el cos va aparèixer semisumergido en una bassa de reg de la localitat d’Alfaro (La Rioja). Entre els detinguts es troben els tres presumptes autors materials del crim. Es tracta de quatre homes i tres dones, amb edats compreses entre els 20 i 61 anys i residents a les localitats de La Rioja de Calahorra i Autol.

El 6 de setembre de 2018 va aparèixer en una bassa de reg de la localitat d’Alfaro el cos d’un home de mitjana edat que havia mort de forma violenta després d’haver estat lligat, emmordassat i colpejat. La identificació de la víctima, la desaparició havia estat denunciada per la seva dona el dia anterior, va obrir múltiples vies d’investigació, pel fet que una part de les seves amistats eren perillosos delinqüents assentats en diferents localitats de La Rioja.

Els investigadors van determinar que el crim va ser planificat, organitzat i executat per un treballador i home de confiança de la víctima, un perillós delinqüent de 41 anys, que posseeix nombrosos antecedents penals.
Aquesta persona, juntament amb altres dos membres del seu clan familiar, s’haurien desplaçat fins a una granja de pollastres propietat de la víctima, a la localitat d’Alfaro, ja que sabien que es trobava sola i amb una important quantitat de diners en efectiu en el seu poder.

Un cop al lloc van lligar i van emmordassar la víctima i la van introduir a la força en el maleter del seu propi vehicle, traslladant-la fins a una bassa propera, on van acabar amb la seva vida utilitzant una arma blanca. A continuació van llançar el cos a la bassa amb un contrapès lligat a la cintura perquè s’enfonsés.

Posteriorment, els ara detinguts, van col·laborar en el dispositiu de recerca que havia iniciat la Guàrdia Civil després de denunciar la família la desaparició. Una vegada que va aparèixer el cos, els tres implicats van deixar de tenir contacte entre ells i van incrementar les mesures de seguretat per detectar si eren controlats pels agents. De fet, un d’ells va canviar de residència en dues ocasions i evitava deixar-se veure en públic.

Durant l’operació, els investigadors van registrar dos habitatges de Calahorra i Autol, i van detenir els set implicats en els fets, que van ser posats a disposició de l’autoritat judicial.

La investigació ha estat desenvolupada per agents pertanyents a la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Guàrdia Civil de la Rioja, que han comptat amb la col·laboració del Laboratori de Criminalística de Madrid, la Unitat Central Operativa (UCO), l’Equip Central d’Inspeccions Oculars (eu), l’Equip d’Anàlisi de Comportament Delictiu (EACD) i el Grup d’Acció Ràpida (GAR).

Port de Tarragona