El Suprem ja ha enviat a Bèlgica i Escòcia les noves euroordres contra Ponsatí, Comín i Puig

Carles Puigdemont con Lluís Puig, Clara Ponsatí, Toni Comín i Meritzell Serret. / Natàlia Segura

ACN Brussel·les / Madrid .- El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha emès noves euroordres i ordres internacionals de detenció i extradició contra els exconsellers Toni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig, segons ha informat l’alt tribunal. A la interlocutòria, l’instructor de la causa contra el procés demana l’extradició de l’exconseller de Salut Toni Comín per delictes de sedició i malversació, la de l’extitular d’Educació Clara Ponsatí per sedició i l’entrega de l’exconseller de Cultura Lluís Puig per malversació i desobediència. Llarena ja ha enviat les euroordres a les autoritats belgues i també escoceses, segons han avançat aquest dimarts al matí les seves defenses. El lletrat de Ponsatí ja ha explicat que es presentarà dijous al matí a dependències policials per després passar a disposició del Tribunal d’Edimburg encarregat del cas mentre que la defensa de Comín i Puig a Bèlgica encara no sap quan s’hauran de dirigir a les autoritats per posar-se a disposició judicial.
D’aquesta manera, el magistrat del Suprem fa cas a la Fiscalia, que va demanar dijous passat reactivar les euroordres per aquests delictes amb l’única diferència que no inclou el delicte de malversació en el cas de Ponsatí. L’ordre de detenció i entrega també s’ha remès, a banda de les autoritats belgues i escoceses, a les oficines de coordinació policial Sirene i a la Interpol, en cas que sortissin de la UE.

«Pot concloure’s que els indicis racionals de criminalitat que apuntava la instrucció i que es van reflectir a la interlocutòria de processament, no només persisteixen, sinó que compten a dia d’avui amb una sentència que opera com a element de reforç respecte del pronòstic de responsabilitat dels fugats», argumenta Llarena a la interlocutòria de 59 pàgines, que recorda que estan «en rebel·lia» des del 9 de juliol de 2018.

Llarena apunta al «compromís sobirà» dels països de la UE de compensar la lliure circulació pel territori amb la garantia de «l’efectivitat del poder judicial en qualsevol país en el qual els presumptes autors puguin refugiar-se». El magistrat demana l’ingrés a presó de tots tres i argumenta que és una mesura cautelar adequada.

Indicis de malversació contra Comín i Puig

A banda de la sedició i la desobediència pels fets de l’octubre de 2017, el magistrat veu indicis de malversació en el cas de Comín i Puig. Concretament, Llarena cita les despeses de distribució postal per l’1-O a càrrec de l’empresa Unipost i recull que el pagament es va «dissimular i fraccionar» entre conselleries i atribueix 238.003,35 euros al Departament de Salut i 233.180,55 a Cultura.

Arriben després de la de Puigdemont

El passat 14 d’octubre, dia en què es va fer pública la sentència de l’1-O, el jutge Llarena ja va emetre una nova euroodre contra l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i la justícia belga decidirà sobre aquesta qüestió el pròxim 16 de desembre. Un jutge belga ja va descartar la presó preventiva de Puigdemont, que està en llibertat sense fiança i pot sortir del país si demana permís.

Llarena ha reactivat les euroordres després que la Sala Penal de l’alt tribunal hagi condemnat per sedició i malversació els també membres de l’anterior Govern Oriol Junqueras (13 anys), Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa (12 anys) i només per sedició Joaquim Forn i Josep Rull (10 anys i 6 mesos).

En el cas de Puig, se l’acusa dels mateixos delictes que a Santi Vila, Meritxell Borràs i Carles Mundó que finalment han estat condemnats únicament per desobediència amb multes de 60.000 euros i inhabilitació d’un any i vuit mesos.

L’advocat de Ponsatí denuncia «criminalització»

L’advocat de Ponsatí, Aamer Anwar, ha anunciat que l’exconsellera d’Educació passarà a disposició judicial dijous i ha explicat que defensarà que «no hi ha garanties del dret a un judici just a Espanya». Segons la defensa de l’exconsellera la causa és un «intent sistemàtic de criminalitzar la lluita per a la independència» de Catalunya.

Fracàs de les anteriors euroordres

El tribunal de primera instància belga va rebutjar el 2018 la segona euroordre contra Comín, Puig i Meritxell Serret per un error de forma, mentre que la justícia d’Escòcia no es va arribar a pronunciar al respecte en el cas de Ponsatí. Llarena va retirar la petició d’extradició contra tots els exmembres del Govern després que la justícia alemanya es negués a extradir l’expresident Carles Puigdemont per rebel·lió.

Port de Tarragona