La Policia Nacional allibera 17 dones colombianes explotades sexualment a Saragossa

Cuerpo Nacional de Policía

La Policia Nacional han alliberat a 17 dones colombianes explotades sexualment a Saragossa, en una operació que ha comptat amb la col·laboració de la Interpol. Les víctimes, a les quals amenaçaven amb rituals de santeria i bruixeria, eren explotades per una xarxa criminal «familiar» que també es dedicava a el tràfic de drogues. Els líders de l’organització publicaven anuncis a internet en què oferien l’opció d’adquirir i consumir cocaïna durant les trobades sexuals amb les dones, el que anomenaven «Festa Blanca». Hi ha deu persones detingudes i s’han realitzat set registres a la capital aragonesa.

La investigació va començar gràcies a una informació anònima, rebuda a través del telèfon d’atenció a víctimes de tracta de la Policia Nacional (900 10 50 90), que denunciava la situació d’explotació sexual que podrien estar patint diverses dones colombianes en pisos de Saragossa .

Després de diverses gestions, els agents van confirmar l’existència d’una organització criminal, que portava activa diversos anys en aquesta ciutat, composta per un clan familiar que estenia els seus tentacles des de Colòmbia fins a Espanya, on estava assentada gran part de l’organització. Algunes de les dones van ser localitzades gràcies a la col·laboració de Interpol en la investigació. Totes les víctimes, dones colombianes que es trobaven en una situació molt precària al seu país, eren captades pel clan familiar que els oferia millorar la seva situació viatjant a Espanya per exercir la prostitució.

Anuncis a Internet i rituals de santeria

L’organització criminal publicava, en diferents portals d’Internet, anuncis amb fotografies dels veritables rostres de les dones. D’aquesta manera, atreien nombrosos clients que cridaven a diversos telèfons que eren atesos per les «encarregades o mamis» dels quatre pisos de què disposaven a Saragossa. Les víctimes estaven sotmeses a un ferri control, eren objecte de contínues vexacions i insults per part dels explotadors i, a més, eren amenaçades a través de rituals de santeria i bruixeria. Una de les pràctiques més recurrents era el denominat «bany llamaclientes» o «atrapaclientes», que consistia a vessar pel cos diversos líquids amb l’objectiu d’incrementar el nombre de clients.

Grans beneficis econòmics

Les dones eren obligades a cedir a l’organització un 40% de cada servei sexual realitzat; i amb el 60% restant havien de fer front a despeses d’allotjament, manutenció i al deute contret, que ascendia a més de 3000 euros. A més dels beneficis provinents de l’explotació sexual, l’organització criminal obtenia grans ingressos econòmics derivats de el tràfic de drogues. Aquests ingressos provenien tant de l’consum habitual de cocaïna per part de les dones -promogut intensament pels explotadores- com de l’consum dels clients. D’aquesta manera, els membres de la xarxa manejaven grans quantitats de diners en efectiu, el que els permetia mantenir un alt nivell de vida. Així mateix, part d’aquests beneficis eren reinvertits en altres béns i immobles tant a Espanya com a Colòmbia.

L’operatiu policial ha finalitzat amb l’entrada i registre de set domicilis a Saragossa. Quatre d’aquests habitatges es corresponien amb els pisos de cites on explotaven les dones i tres eren domicilis particulars on residien habitualment els principals investigats. A més de les 17 dones alliberades i els deu detinguts, tots de nacionalitat colombiana, els agents han intervingut 14.000 euros en efectiu, targetes bancàries, diversos telèfons mòbils, substàncies estupefaents i útils per a la preparació de dosis. Als components de la xarxa se’ls imputen delictes de tràfic d’éssers humans, tràfic il·legal de persones, tràfic de drogues i blanqueig de capitals.

Port de Tarragona