FLASH: Dimiteix Evo Morales després de 14 anys com a president de Bolívia

El president de Bolívia, Evo Morales, ha anunciat la seva renúncia en un vídeo emès aquesta tarda des d’un lloc desconegut. Evo Morales ha lamentat un «cop cívic» i que la policia s’hagués replegat a les seves casernes en els últims dies. Morales va demanar als líders opositors Carlos Mesa i Luis Fernando Camacho, als quals acusa d’instar un cop d’Estat per fer-lo fora de el poder, que «no maltractin» als bolivians i els «deixin de expulsar». «No volem enfrontaments», ha afegit, alhora que va dir renunciar per propiciar la «pacificació» de Bolívia i que «torni la pau social».

El país travessa una seriosa crisi des de les eleccions de l’20 d’octubre, en què va ser proclamat vencedor però l’oposició va denunciar frau i va demanar la seva renúncia.

Els enfrontaments entre afins i contraris a Morales deixen des llavors tres morts i més de quatre-cents ferits.

«La lluita no acaba aquí», va advertir amb la veu entretallada per moments, per insistir en la seva denúncia d’un «cop cívic, polític i policial» instigat per «grups oligàrquics que conspiren contra de democràcia».

A l’respecte, va exigir davant la comunitat internacional que «es digui la veritat» sobre el que va considerar un cop d’Estat.

Així mateix, es va mostrar dolgut per la violència dels últims dies, per recalcar que enviava a el Parlament la seva carta de renúncia perquè cessin els actes violents.

Evo Morales va assegurar que estarà en un futur en el tròpic de Cochabamba, la zona de Bolívia des de la qual va iniciar la seva carrera política, després d’una sèrie de rumors sobre la seva sortida de país.

«No tinc per què escapar», va declarar Morales, perquè «no he robat res».

Després de recordar la seva condició indígena, va manifestar que a l’inici de la jornada havia renunciat al seu triomf electoral per a un quart mandat seguit fins a 2025.

Morales havia anunciat noves eleccions, després que hores abans un informe de l’Organització d’Estats Americans advertís de greus irregularitats en els comicis.

«El meu pecat és ser indígena, dirigent sindical, cocaler», va exclamar, a el terme de les seves «tretze anys, nou mesos i 18 dies» en el poder des que va prendre possessió el 22 de gener del 2006.

«Moltes gràcies per acompanyar-nos», va concloure, després d’un llarg discurs acompanyat pel fins ara vicepresident de Bolívia Álvaro García Linera, amb una bandera de país de fons

 

Port de Tarragona