L’Audiència de la Corunya reobre el cas per l’accident de l’Alvia a Angrois després d’un presumpte esborrat de dades

La denúncia de la plataforma de víctimes sobre un presumpte esborrat de l’registre d’avaries hores després de l’accident de Angrois ha motivat que l’Audiència Provincial de La Corunya hagi reobert el cas Alvia. Es coneix amb aquest nom l’accident de tren que el 2013 va causar la mort a 80 persones i va deixar més de 140 ferits. D’aquesta manera, es retorna el procés a diligències prèvies d’investigació.

El tribunal ha adoptat aquesta mesura després que la Plataforma Víctimes Alvia 04.155 presentés un recurs en el qual s’adjuntaven una declaració jurada d’un dels extreballadors de l’constructor ferroviari Talgo en què aquest assegurava que responsables de l’empresa van ordenar l’esborrat de dades sobre avaries de l’tren accidentat a penes unes hores després de l’esdeveniment.

En una interlocutòria amb data 7 de novembre, els magistrats de l’Audiència Provincial exposen que, «en virtut de l’aparició de dades sobrevinguts exposats» des de la plataforma, «s’acorda deixar sense efecte les actuacions apel·lats» de tancament de la instrucció «i el retorn de l’procés a la fase de diligències prèvies d’investigació «per analitzar aquesta declaració.

Així mateix, la Sala considera que «resulta ineludible investigar els fets exposats» pel extreballador de Talgo, «tant pel que fa a la suposada destrucció de proves com a la situació en què es trobava el tren i la seva possible relació amb l’accident , que ha estat un dels objectes principals de la investigació «.

Amb l’anterior tancament de la fase d’instrucció, el jutge que porta la causa, el magistrat Andrés Llac Louro, assenyalava com a únics imputats a l’maquinista de tren, Francisco José Garzón, i a l’exdirector de Seguretat de Circulació d’Adif, Andrés Cortabitarte, tots dos presumptes responsables d’un delicte d’homicidi imprudent.

Aquesta decisió ha estat sempre qüestionada des de la Plataforma Víctimes Alvia 04.155, que reclamava més implicats en la causa i que aquest dimarts ha mostrat la seva satisfacció per la reobertura de la instrucció.

El president d’aquest col·lectiu, Jesús Domínguez, ha afirmat que «el lògic» és que el tribunal hagi procedit com ho ha fet, i ha reclamat que des Talgo accedeixin a obrir una investigació interna per analitzar el que ha passat i que el president de la companyia mantingui una reunió amb les víctimes.

Port de Tarragona