Una llibreta trobada al despatx del president de CATmón, el reusenc Víctor Terradellas, classifica els caps de Mossos per la seva ideologia

Els qualifica segons la seva lleialtat, patriotisme i afinitat amb el procés

Victor Terradellas, de la fundació CATmón, amb l'advocat de CDC Francesc Sànchez al maig del 2018. / Pol Solà

ACN .- Una llibreta trobada el 2018 en el despatx del president de la Fundació CATmón, Víctor Terradellas, entitat afí a CDC, classifica els comandaments dels Mossos d’Esquadra en funció de la seva ideologia. El document qualifica els diferents caps policials segons la seva lleialtat, patriotisme i afinitat amb el procés, segons han avançat ‘El Periódico’ i ‘La Vanguardia’ i han confirmat a l’ACN fonts properes a la investigació. Són els comandaments de l’època d’abans de l’1-O, ja que hi ha apareixen noms com el major Josep Lluís Trapero i els comissaris David Piqué, Joan Carles Molinero, Joan Figuera i Manel Castellví, entre d’altres. També hi ha anotacions de tipus personal, informant sobre la seva orientació sexual o si són ex policies nacionals o ex guàrdies civils.
Terradellas va ser detingut en aquella operació, juntament amb 28 persones més, per una presumpta trama de subvencions irregulars a fundacions i entitats vinculades a l’espai convergent. En el passat va ser l’encarregat de les relacions internacionals de CDC.

En total són 45 comandaments classificats. Hi ha definicions com ara «patriota, covard i ven fum». D’un excap a Girona diu que és un «roig» i que és membre de la Policia Nacional vinculat a partits polítics contraris al procés. També hi ha informacions sanitàries personals o fins i tot es parla de l’orientació sexual d’alguna de les comandaments. La llibreta valora la seva capacitat de gestió i el seu carisma.

En el document apareixen qualificatius i definicions com «molt roig», «molt espanyolista», «militant d’ERC», «votant del PP», «Opus», «molt religiós», «malalt», «lesbiana» o «depressió». D’un cap diu que fa llistes d’independentistes i sobre altres assegura que estan vinculats a CDC.

L’advocat diu que pot fer les llistes que li doni la gana

L’advocat de Víctor Terradellas, Francesc Sànchez, ha recordat aquest dijous que no és cap càrrec públic i que no és delicte fer llistes classificant els Mossos d’Esquadra en funció de la seva ideologia, precisament perquè Terradellas no forma part de l’administració. En declaracions a Rac 1, Sànchez s’ha referit a les informacions que parlen d’una llibreta trobada al despatx del president de la fundació CATmón on es qualifiquen els caps de la policia catalana en funció de la seva lleialtat, idees polítiques i patriotisme. El seu advocat ha dit que no sap si aquest document existeix, però en tot cas ha indicat que Terradellas «pot fer les llistes que li doni la gana» agradin més o menys.

Port de Tarragona