La justícia belga integra el procés per l’euroordre de Comín i Puig amb el de Puigdemont

Toni Comín i Lluís Puig atenen als mitjans a les portes de la Chambre du Conseil de Brussel·les, avui. / Nazaret Romero

ACN .- La justícia belga ha decidit integrar el procés per l’euroordre dels exconsellers Toni Comín i Lluís Puig amb el de l’expresident Carles Puigdemont. En la primera vista per l’euroordre dels exconsellers que ha començat aquest divendes a les nou del matí a la Chambre du Conseil de Brussel·les, la defensa de Comín i Puig ha demanat l’ajornament de l’audiència, tal com estava previst i va fer també Puigdemont, i la convergència de calendari amb l’expresident. Un cop acceptades ambdues peticions, ara la defensa dels exconsellers presentarà el document de defensa el 25 de novembre i la fiscalia tindrà fins al 5 de desembre per entregar les seves conclusions. El document final serà el 12 de desembre i la vista oral de Puigdemont, Comín i Puig se celebrarà el 16 de desembre.
Amb la integració dels processos d’euroordre de Puigdemont, Comín i Puig, serà el mateix jutge, que ja va portar les anteriors euroordres, el que es faci càrrec ara també dels tres casos. Aquesta era la primera vegada que els casos es feien per separat. El fet que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena emetés primer l’euroordre contra Puigdemont i més de dues setmanes després la petició d’extradició de Puig i Comín va fer que hi hagués dos processos paral·lels que ara la justícia belga ha decidit unificar en un.

Tal com es preveia, la vista per l’euroordre dels exconsellers ha estat breu. Ha durat aproximadament una hora perquè la petició d’ajornament de la defensa fa que no s’entri «en el fons de la qüestió», ha explicat Comín després de comparèixer davant la justícia belga, sinó que només es discuteixi el calendari.

Llarena va enviar l’euroordre contra Comín i Puig a principis de novembre. Els dos exconsellers van comparèixer el 7 de novembre davant el jutge d’instrucció belga, que els va deixar en llibertat sense fiança.

L’efecte de l’opinió de l’advocat general

Després que l’advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) s’hagi pronunciat, en una decisió no vinculant, a favor de reconèixer Oriol Junqueras com a eurodiputat, una sentència del tribunal en aquest sentit podria afectar el procés d’euroodre contra Comín i Puigdemont, ja que ambdós són eurodiputats electes.

La defensa de Comín i Puigdemont, però, es mostra de moment prudent en tractar-se d’una decisió no vinculant. «Anem pas a pas», ha dit el seu advocat, Simon Bekaert, que ha subratllat que estan «preparats per a tots els escenaris». En aquest sentit, Comín ha remarcat que, malgrat no ser vinculant i haver d’esperar les conclusions del tribunal europeu, l’opinió de l’advocat general és «rellevant» i que per això ho inclouran en els arguments de la defensa.

Entre els arguments que aportarà la defensa, també hi haurà les declaracions de membres del govern que «mostren que no hi ha separació de poders» a Espanya, ha indicat Comín, i que, per tant no hi ha «garanties d’un judici just».

«El Parlament serà el primer a assumir la nostra condició d’eurodiputats»

Sobre la possibilitat que el TJUE emeti una sentència que el reconegui com a eurodiputat, Comín ha assegurat que el Parlament serà «el primer a assumir» la seva condició d’euodiputat i la de Puigdemont. «Aquesta sentència ens convertirà automàticament en eurodiputats», ha indicat l’exconseller, que s’ha mostrat confiat que l’Eurocambra «respectarà» i «assumirà» la decisió del TJUE si els reconeix com a eurodiputats.

Port de Tarragona