Amnistia Internacional publica, i després esborra, un comunicat criticant la sentència de l’1-O

Demanen l'alliberament immediat de Sànchez i Cuixart

ACN .- Amnistia Internacional va anunciar que faria públiques l’informe amb les conclusions sobre la sentència de l’1-O dimarts. La versió francesa del web de l’organització a Suïssa les va publicar aquest divendres a través d’un comunicat que ha recollit Vilaweb i que ja no està penjat. L’organització denuncia que els drets a la llibertat d’expressió i de reunió pacífica estan amenaçats a l’Estat i centra les crítiques en la condemna a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Amnistia considera que «trepitja els seus drets a la llibertat d’expressió i reunió pacífica» i en demana l’alliberament «immediat». L’anàlisi critica que la condemna es basa en una definició «vaga» del delicte de sedició del codi penal espanyol i en una interpretació «massa general i perillosa».
Sobre els líders polítics independentistes condemnats, l’organització diu que la «imprecisió» de la definició i la seva interpretació «àmplia posen en dubte les condemnes per a la sedició» pronunciades contra ells.

L’organisme alerta que la desobediència civil «pacífica» està «protegida per la legislació internacional sobre drets humans» i que una acusació «excessiva per fets de desobediència civil restringeix indegudament el dret a reunió pacífica i viola el dret internacional». A més, afegeix que s’obre el camí perquè les autoritats estableixin un «sostre il·legal» en el nombre de persones que poden exercir el seu dret de manifestar-se pacíficament a la vegada. «Una manifestació no perd el seu caràcter pacífic perquè es cometen actes il·legals o alguns manifestants utilitzen la violència», conclou.

Port de Tarragona