Els Mossos detenen quatre persones per extreure fluorita sense autorització d’una pedrera de Sant Cugat del Vallès

Joan García

Els Mossos d’Esquadra han detingut quatre homes de nacionalitat espanyola, i d’edats entre els 31 i 44 anys, com a presumptes autors d’un delicte de robatori de fluorita a una pedrera de Sant Cugat. La investigació es va iniciar el mes de setembre quan els mossos van tenir coneixement que un grup de persones estava extraient minerals sense cap mena d’autorització de la pedrera Berta de Sant Cugat del Vallès, una propietat privada sense activitat i tancada al públic, amb la prohibició de pas senyalitzada i els accessos tancats i amb vigilància privada.

A primera hora del matí de diumenge 29 de setembre els Mossos van rebre l’avís de la central d’alarmes que quatre persones, amb eines, escales i un compressor, havien accedit il·legalment a l’interior de la pedrera.

Una patrulla dels mossos es va adreçar al lloc i va localitzar a l’interior de les instal·lacions quatre homes, els quals estaven extreien minerals d’una veta de fluorita a més de cinc metres d’alçada amb un compressor martell neumàtic i sense fer ús de cap element de seguretat. Els policies van aturar l’extracció i van comprovar que no disposaven de cap permís o autorització per continuar amb l’activitat.

El responsable tècnic de les instal·lacions va constatar davant la policia que els quatre homes havien fet cas omís a les indicacions de prohibició d’accés, tant de les senyalitzacions com les verbals efectuades per la megafonia de les instal·lacions, i que havien aconseguit extreure gran quantitat de fluorita que tindria un valor en el mercat de més de 1.000 €.

La DIC van continuar les gestions policials, i van constatar que els quatre homes, tot i que no actuaven en grup, ja havien llogat maquinària per fer extraccions mineres en altres ocasions. I que el seu interès pels minerals anava més enllà del simple afany de col·leccionisme, amb una clara intencionalitat d’aconseguir beneficis econòmics.

Davant aquests fets els investigadors van detenir entre els dies 22 i 29 d’octubre els quatre a homes per un delicte de robatori amb força.

Del seguiment del mineral al mercat, els investigadors van copsar que hi ha un especial interès per la fluorita de la pedrera Berta, molt valorada pels col·leccionistes, tot i que se’n pot trobar en altres llocs. A aquest mineral se li dóna un ús decoratiu, per la creació de bijuteria i se li atribueix la propietat de protegir de les radiacions electromagnètiques.

La pedrera Berta és una mina de singular amb valor científic, i està catalogada com a geotop, espai amb elements geològics d’especial interès, per la Direcció General de Medi Natural de la Generalitat pel seu valor científic i docent. L’explotació furtiva d’aquest tipus de jaciments a més de constituir un delicte és una activitat perillosa, ja que les actuacions sobre una paret com la saquejada pot provocar despreniments de grans rocs i posar en perill la integritat física de les persones. La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.

Port de Tarragona