Quatre «grafiters» detinguts per la Guàrdia Civil per danys en més de dos mil trens de tot Europa, valorats en 6 milions d’euros

Foto cedida por Guardia Civil

La Guàrdia Civil ha detingut quatre persones, presumptes membres d’un grup delicitiu que pogués estar relacionat amb danys en trens per mitjà de grafits a més de 2.000 unitats de ferrocarrils, tant a Espanya (Cantàbria, Astúries, Burgos, País Basc, València, Madrid, Illes Balears), com en altres països d’Europa (Itàlia, Alemanya, Romania, Portugal, Holanda, França i Suècia). S’estima que el perjudici econòmic per a empreses i l’erari públic superaran els 6.000.000 d’euros.

L’operació s’ha saldat amb quatre detinguts, tres homes i una dona amb edats compreses entre els 26 i 28 anys d’edat. Dos dels detinguts residien a Burgos, un altre a Biscaia i el quart a Toledo. La suposada participació dels detinguts consistiria que els homes realitzarien els grafits, mentre que la dona s’encarregaria de funcions logístiques o de gravació d’imatges.

Pintades al tren Trascantábrico

Les investigacions van començar a finals de juny d’aquest any quan tres homes van realitzar grafits consistents en firmes o «tag», en vagons de tren Transcantàbric que en aquell moment es trobava a l’estació d’Unquera (Cantàbria).
De les imatges obtingudes de el moment en què es realitzaven els grafits, els agents van poder identificar diferents trets dels autors, que unit a altres actuacions policials amb persones que realitzaven aquestes firmes, va servir per poder identificar aquestes tres persones, dos d’ells residents a Burgos i Biscaia que es coneixien des de fa anys i que fins i tot ja havien estat detinguts junts per fer grafits amb anterioritat.

Posteriorment, la Guàrdia Civil va poder establir connexions entre els quatre detinguts, com l’existència de viatges junts, tant en la geografia nacional com a l’estranger, així com identificacions en llocs pròxims a grafits, el que va fer sospitar l’existència d’una organització dedicada a cometre aquests grafits.

Estudi grafístico de les firmes

Establerta la identitat dels presumptes autors dels grafits a el tren Transcantàbric, els agents encarregats de la investigació van sospitar que podien haver realitzat altres fets similars.

Per aquest motiu es va posar a disposició de el Departament de Grafística de el Servei de Criminalística de la Guàrdia Civil una fotografia amb un dels «tag» com a prova indubtable, així com fotografies aportades en denúncies de grafits en vagons de tren a Cantàbria en els any 2018 i 2019, amb la mateixa signatura.

Per part de Departament de Grafística de la Guàrdia Civil es va realitzar un estudi nou de confrontació de les esmentades proves concloent que l’autor d’aquesta signatura era la mateixa persona en totes les imatges aportades, atribuint en aquest moment 17 grafits en trens de Cantàbria superant els danys denunciats els 65.000 euros.

Més de 2.000 fotografies de trens amb grafits

En la fase d’explotació de l’operació es van practicar dos registres a la ciutat de Burgos, un a l’habitatge en la qual residia el considerat més actiu grafiter de el grup, així com al domicili de la dona que l’acompanyava i realitzava les funcions logístiques on s’ha intervingut més de 2.000 fotografies en paper de grafits en trens, gran part d’elles amb el «tag» d’aquest grafiter, així com ordinadors i memòries d’emmagatzematge electrònic amb més material gràfic i que està sent estudiat.
També s’han trobat esbossos, tant amb l’empresa actual d’aquest grafiter, com d’altres «tag» que utilitza, que s’estan analitzant amb les imatges amb què es compta, així com robes amb restes de pintura i pots de pintura en esprai .

Cal destacar que en el moment de les detencions dos dels investigats presumiblement podrien trobar-se en Copenhange-Dinamarca realitzant grafits en trens, segons imatges trobades. No obstant això, van ser detinguts posteriorment com a presumptes autors de delictes de danys en unitats ferroviàries.

Tràfic d’estupefaents com finançament

En el registre realitzat en l’habitatge de l’veí de Burgos es va intervenir prop de 3 quilos de cabdells de marihuana i diverses pastilles d’haixix, bàscules de precisió i divers material per a la dosificació de la droga. Els agents sospiten que aquesta persona traficava amb droga per finançar la seva activitat grafiter.

La investigació continua oberta donada la gran quantitat d’imatges i proves aconseguides, a el temps que s’estan recopilant denúncies presentades per Renfe com per transports urbans de metro.

L’operació ha estat dirigida pel Jutjat de Sant Vicente de la Barquera (Cantàbria) i desenvolupada per la Guàrdia Civil de Cantàbria amb la col·laboració de el Servei de Criminalística d’aquest Cos, i components de les comandàncies de Burgos, Biscaia i Toledo.

Port de Tarragona