Dos detinguts en el desallotjament de l’acampada de plaça Universitat per part de la Guàrdia Urbana, amb càrregues que han aixecat protestes

Hi ha hagut alguna càrrega en els punts on els concentrats eren més reticents a marxar

ACN Barcelona .- La Guàrdia Urbana ha detingut dues persones en el desallotjament de l’acampada de plaça Universitat, han confirmat a l’ACN fonts municipals. Estan arrestats per atemptat a l’autoritat. El desallotjament ha tingut lloc aquesta matinada, cap a la 1, després de 20 dies d’acampada. Un fort dispositiu policial format per una vintena de furgonetes del cos de seguretat local ha irromput a la zona i ha començat a retirar tots els elements que ocupaven l’espai públic, ordenant als acampats que marxessin. La Guàrdia Urbana ha protagonitzat alguna càrrega contra els concentrats en els punts on es resistien més, però finalment s’ha fet marxar tothom. El desallotjament arriba quatre dies després que els Mossos d’Esquadra identifiquessin les 117 persones que hi havia en aquell moment, i que en detinguessin una per una ordre judicial pendent.

La vintena de furgonetes de la Guàrdia Urbana han tallat la Gran Via a l’altura del carrer Aribau i els agents han començat a desmuntar el campament, retirant el material que els barrava el pas fins a les tendes i posteriorment aquestes instal·lacions. Alguns dels acampats han recriminat als agents que no els deixessin agafar les seves pertinences.

Hi ha hagut també algunes escenes de tensió acompanyades de càrregues dels antiavalots de la Guàrdia Urbana quan alguns dels concentrats a la plaça Universitat han mostrat resistència a complir les ordres de marxar que els donaven els agents. En aquest escenari hi ha hagut alguna identificació. En un quart d’hora, però, la plaça ha estat desallotjada i els serveis de neteja han començat a recollir tot el que quedava a la zona.

Protestes d’Iridia

El centre Irídia ha denunciat que la Guàrdia Urbana fes càrregues per desallotjar l’acampada de plaça Universitat aquesta nit, i que els agents no anessin identificats. A través de Twitter, ha remarcat que les funcions d’intervenció en ordre públic es van treure en el passat mandat, però sobretot ha criticat que hi hagi agents de la unitat especial que no vagin correctament identificats. El centre, amb qui l’Ajuntament col·labora sovint, també ha aprofitat per demanar que portin identificació per davant i per darrere, de manera visible i clara. La Guàrdia Urbana ha desallotjat els acampats cap a la 1 de la matinada.

20 dies de protesta

Cal recordar que la protesta que inicialment va començar com un rebuig a les condemnes als líders independentistes va anar ampliant els objectius en els primers dies de l’assentament i va agafar també un caire de reivindicació social. Durant aquelles primeres jornades la ciutadania va acollir amb bons ulls la iniciativa i els acampats van rebre nombroses col·laboracions en forma de menjar, de mobiliari o fins i tot de diners.

Posteriorment hi ha hagut episodis que han enfosquit la protesta com l’aparició de tanques i d’un lavabo portàtil que havien estat sostretes d’una obra pròxima i, sobretot, la denúncia d’una de les participants a la protesta d’una presumpta agressió sexual en una de les tendes.

Port de Tarragona