El jurat popular declara culpable d’homicidi amb dol eventual l’autor confés de la mort d’una dona Salou

Aprecia els atenuants el consum de drogues i alcohol però considera que va existir abús de superioritat

Mar Rovira

ACN .- El jurat popular ha declarat culpable per unanimitat a Claudio Augusto Santana, l’home acusat d’asfixiar durant un joc sexual una dona que exercia la prostitució a Salou, l’agost del 2016. El judici s’ha celebrat per segona vegada aquesta setmana a l’Audiència de Tarragona després que el TSJC anul·lés la sentència de l’any passat i obligués a repetir la vista. Segons ha constatat el jurat, l’acusat va veure alterada la seva percepció del risc pels efectes euforitzants que li va provocar el consum de drogues i alcohol, que s’ha considerat atenuant així com el fet que es confessés com autor del crim. Per contra, el veredicte considera provat l’agreujant d’abús de superioritat. La defensa s’ha adherit a la petició del fiscal.
El veredicte, segons el ministeri públic, avala totes les seves pretensions i, en aquest sentit, ha sol·licitat vuit anys i mig de presó per homicidi amb dol eventual.

Els membres del jurat popular han acordat per unanimitat que l’acusat va estrènyer el coll de la víctima amb força sent coneixedor que la hipoxifilia –pràctica que és du a terme per obtenir plaer sexual mitjançant l’ofegament- podria comportar riscos. Segons el jurat, i basant-se en la declaració del processat, l’home va actuar sense cura i sense que li importés que pogués provocar la mort de la dona durant el joc sexual.

A més, també han provat que la víctima va veure reduïda «sensiblement» les possibilitats de defensar-se tant pel consum propi de drogues i alcohol, com per la situació en què es va produir l’agressió. La dona es trobava amb els braços semiflexionats i lligats per darrere l’esquena quan l’acusat va agafar-la del coll i la va estrangular fins a la mort. La víctima, que tenia 28 anys i era originària de Lleida, va morir a causa d’asfíxia mecànica per compressió cervical, estrangulació i anòxia cefàlica.

El fiscal, Ángel Villafranca, ha demanat presó per homicidi amb dol eventual i que s’adeqüi la indemnització dels familiars de la víctima segons els criteris habituals per als delictes dolosos. A banda, el jurat ha considerat que el processat no pot sol·licitar l’indult. El judici ha quedat vist per a sentència aquest divendres.

Condemnat a tres anys i mig de presó en la primera vista

El primer judici es va celebrar a finals del 2017. Llavors, el processat va admetre que el 23 d’agost del 2016 havia asfixiat la víctima, una jove que exercia la prostitució, mentre ella estava d’esquena i amb les mans lligades en el marc d’un joc sexual. El mateix dia a la tarda, Santana es va presentar a la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Salou on va reconèixer haver mantingut les relacions sexuals i va explicar que va trobar morta la noia al llevar-se al matí. Al mateix lloc dels fets va reconèixer voluntàriament davant dels agents haver estat el causant de la mort. L’home va ser condemnat a tres anys i mig de presó per un delicte d’homicidi imprudent amb els atenuants d’afectació tòxica i alcohòlica, i el de confessió.

Tot i això, l’any passat el TSJC va estimar parcialment el recurs de la fiscalia, va anul·lar la sentència i va ordenar repetir el judici. Així, arran de l’anul·lació de la sentència l’home va quedar en llibertat. Tot i això, l’individu va incomplir la mesura cautelar de compareixences periòdiques al jutjat i el febrer passat l’Audiència de Tarragona en va ordenar la crida, cerca, detenció i ingrés a presó. Finalment, la policia espanyola el va detenir el 26 de juny en un centre comercial d’El Ejido, a Almería, i l’Audiència el va enviar a la presó per garantir la celebració del judici.

Port de Tarragona