El Parlament rebutja la «censura» del TC a l’autodeterminació com a resposta a la sentència de l’1-O

JxCat, ERC i la CUP voten a favor de la seva proposta de resolució de reacció institucional a la decisió del Suprem i CatECP s'hi absté

Roger Torrent / Foto: Marta Sierra

ACN Barcelona .- El Parlament ha aprovat la proposta de resolució conjunta de JxCat, ERC i la CUP-CC de resposta a la sentència del Suprem per l’1-O. El text, votat aquest dimarts a la tarda, rebutja la «censura» que fa el Constitucional a la cambra sobre el dret a l’autodeterminació i la reprovació de la monarquia. La proposta de resolució cita la part que el TC va suspendre. El text ha rebut els vots a favor de JxCat, ERC i la CUP-CC (68), i l’abstenció de CatECP (8). PSC-Units i PPC hi han votat en contra (21), i Cs ha marxat de l’hemicicle abans de votar. Així, el ple rebutja la sentència, exigeix la llibertat dels «presos polítics», el «lliure retorn dels exiliats» i la «fi de la repressió». El text considera un «escàndol democràtic» l’empresonament de l’expresidenta Carme Forcadell per permetre que a la cambra «s’hi pogués parlar de tot».
La cambra, mitjançant aquest text, també expressa la seva «indignació» davant una sentència «injusta» que «s’emmarca en una deriva autoritària de l’Estat que afecta al conjunt de demòcrates».

També afirma el caràcter «estrictament cívic i no violent» del moviment independentista, adverteix que la sentència estableix un «precedent inacceptable» a partir del qual totes les protestes «podrien convertir-se en delicte de sedició» i denuncia la «criminalització generalitzada de la dissidència política». El text reitera que el conflicte entre Catalunya i l’Estat és de «naturalesa política» i que no es pot resoldre als tribunals.

Recorda que el Parlament ha aprovat des del 1989 «desenes de resolucions polítiques sobre el dret d’autodeterminació sense que això hagi estat objecte de persecució i censura per part de l’Estat». «Es compromet a seguir-ho sent si és aquesta la voluntat de diputats de la cambra», conclou.

La proposta de resolució també insta el Govern a promoure les iniciatives polítiques, socials i institucionals «necessàries» en els àmbits nacionals, estatals i internacional, per aconseguir «una solució democràtica al conflicte polític» entre Catalunya i Espanya».

Port de Tarragona