Detingut a Barcelona per estafar mig milió d’euros cobrant a asseguradores falsos serveis hospitalaris en viatges per tot el món

Arxiu / Archivo

Els Mossos d’Esquadra han detingut un home, de 42 anys i nacionalitat xilena, com a presumpte autor d’una estafa de més de mig milió d’euros, i pels delictes de blanqueig de capitals i falsificació documental. L’home, considerat pels investigadors un lladre de coll blanc, hauria cobrat multitud de falsos serveis mèdics i ingressos hospitalaris a companyies d’assegurances amb les quals contractava pòlisses abans d’iniciar un viatge. El detingut tenia una alta mobilitat geogràfica de caire internacional i utilitzava diferents identitats per tal de no ser enxampat per la policia.

Els mossos el van detenir el passat divendres 22 de novembre com a presumpte autor de cinc delictes d’estafa. Fins ara els investigadors calculen que hauria estafat més de mig milió d’euros però no descarten que l’estafa arribi a ser milionària. La investigació es va iniciar el passat mes d’agost quan una empresa d’assegurances va denunciar a la policia que l’investigat havia cobrat més de 60.000 euros per unes lesions i posterior ingrés en un centre hospitalari arran d’un viatge a Singapur. La reclamació va resultar falsa ja que l’home mai no havia estat ingressat en un hospital.

En el cas investigat, l’estafador va contractar una pòlissa d’assegurances amb cobertura mèdica internacional de 100.000 euros per un viatge a Singapur que no va realitzar mai. El pagament el va realitzar amb targeta bancària i per telèfon. Quan suposadament es trobava al país asiàtic, es va posar en contacte amb l’asseguradora per demanar assistència mèdica al lloc i l’empresa li va indicar a quin hospital s’havia de dirigir.

Passats uns dies, va aportar una factura per un import de més de 60.000 euros arran de les lesions que hauria patit al braç i a la cama que haurien requerit un ingrés hospitalari i una intervenció quirúrgica. La companyia li va abonar aquest import, però passades unes setmanes l’home va reclamar encara més diners que no constaven a la primera factura.

Aquesta darrera gestió va fer sospitar a l’empresa que va iniciar una investigació interna amb la qual va concloure que la reclamació era per uns serveis que no havien existit mai i que no era la primera vegada que havien oberts expedients a per activació de serveis mèdics a l’estranger (Los Ángeles, París, Marsella, entre d’altres). A més es va constatar que l’home havia estat detingut i jutjat a Nova York i a Malta per delictes d’estafa.

Fruit de la investigació policial, els agents han constatat que l’home actuava per tot el món amb fins a 22 identitats falses i que en relació als moviments bancaris dels comptes investigats s’ha detectat una gran quantitat de moviments i traspassos, així com un gran flux econòmic i molts pagaments en països de la Unió Europea. Així mateix, s’han pogut constatar més d’una desena de domiciliacions bancàries mensuals amb companyies d’assegurances estatals i internacionals.

En el moment de la detenció, els mossos van tenir coneixement que l’home, amb una identitat falsa, estava allotjat en un luxós hotel de Barcelona, del qual era client premium ja que s’havia allotjat més de 100 vegades en aquesta cadena hotelera. Amb tota la informació, els investigadors van demanar autorització al jutge per fer una entrada i escorcoll judicial a l’habitació de l’hotel. Aquest registre es va fer el mateix divendres, dia 22 de novembre, i a l’interior de l’habitació es van trobar indicis per esclarir els fets, com ara diverses identitats falses, així com proves evidents que hi podria haver nombroses companyies d’assegurances afectades espanyoles i estrangeres.

Els investigadors continuen treballant amb tota la documentació intervinguda per esclarir noves estafes que l’home hauria comès amb altres companyies asseguradores utilitzant el mateix modus operandi. De fet, els agents estan contactant amb els responsables de les principals asseguradores del país que podrien haver patit una estafa d’aquestes característiques.

El detingut, que té antecedents per delictes d’estafa i falsificació documental, va ingressar a presó, després de declarar davant el jutge.

Port de Tarragona