Esquerra es manté en el «No» a Pedro Sánchez, tot i que aconsegueix que el PSOE reconegui el conflicte com a «polític»

Les dues formacions s'emplacen amb el PSOE a una nova reunió el 3 de desembre

ERC ha aconseguit que el PSOE parli del conflicte català com a «polític». Els d’Esquerra manténen el ‘no’ a la investidura de Pedro Sánchez després de la reunió que ha tingut lloc aquest dijous a Madrid, però tan els republicans com el PSOE consideren que la trobada ha servit per establir un punt de partida comú sobre el conflicto. És el resultat de 2 hores i 30 minuts de reunió entre les delegacions que han encapçalat el portaveu d’ERC a Madrid, Gabriel Rufián, i la portaveu del PSOE al Congrés, Adriana Lastra. En dos comunicats per separat, ERC i PSOE assenyalen que hi ha punts en comú que permeten impulsar aquesta negociació, i anuncien que han acordat celebrar una nova trobada el dimarts 3 de desembre al Congrés dels Diputats.

Els republicans catalans han emès un comunicat de cinc punts en el qual apunten que les dues parts reunides avui al Congrés «han establert un punt de partida comú a l’constatar la necessitat d’abordar políticament un conflicte que és, essencialment, de naturalesa política».

Reconeix ERC que en aquesta primera reunió entre els equips negociadors per abordar la viabilitat de la investidura de Sánchez «els diagnòstics de les parts no són coincidents», malgrat la qual cosa «comparteixen la necessitat de poder reprendre la via de l’diàleg entre partits i institucions , així com implicar en aquesta a la societat civil «. I afegeix que es tracta d’un diàleg que «ha de ser obert i sincer».

Anuncia també el partit català que els sis interlocutors han acordat tornar a entrevistar-el proper dimarts 3 de desembre al Congrés dels Diputats, després de la sessió constitutiva de la Cambra, que començarà a les deu del matí.

Igualment explica ERC que els seus negociadors han traslladat als socialistes «que la solució democràtica per a Catalunya passa per una taula de negociació que es fonamenti en quatre pilars: Que sigui entre governs, sense apriorismes ni temes vetats, amb calendari i amb garanties de compliment» .

I en l’últim punt de la seva nota el partit manifesta que la seva posició respecte a «una eventual investidura» de Sánchez després de les converses d’avui dijous «segueix sent negativa».

El comunicat ha estat emès més d’una hora després que acabés la reunió bilateral celebrada al Congrés.

Per part de l’PSOE han assistit la portaveu de el grup socialista al Congrés, Adriana Lastra, el secretari d’Organització de PSC, Salvador Illa, i el ministre de Foment en funcions i secretari d’Organització de PSOE, José Luis Ábalos.

En nom d’ERC han participat el seu portaveu al Congrés, Gabriel Rufián, la secretària general adjunta de el partit, Marta Vilalta, i el president de el Consell nacional dels republicans, Josep Maria Jové.

Port de Tarragona