La Policia Nacional deté a Mallorca en quatre dies a tres fugitius buscats per les autoritats d’Alemanya, Suïssa i Polònia

CNP/Archivo CNP/Arxiu

La Policia Nacional, en el marc d’una acció operativa posada en marxa pel Grup de Localització de Fugitius Internacionals, han detingut a l’illa de Mallorca a tres fugitius en només quatre dies. L’operació es va dissenyar per a l’arrest gairebé simultani dels tres objectius -buscados per les autoritats d’Alemanya, Polònia i Suïssa i s’ha saldat amb la localització i detenció de tots ells. Els agents han comptat amb la col·laboració de les Policies dels tres països reclamants així com de l’Oficina SIRENE Espanya. Els arrestats -de origen francès, dominicà i polonès- eren buscats per diversos delictes, entre ells, delictes econòmics, tràfic de drogues, suborn, lesions o falsedat documental.

La investigació va començar amb l’emissió de les Ordres Europees de Detenció i Lliurament de tres fugats per part de les autoritats de reclamants. A l’sembla, i segons les indagacions dels investigadors, tots ells podrien trobar-se a l’illa de Mallorca, per la qual cosa agents de el Grup de Localització de Fugitius Internacionals es van desplaçar a l’illa per a continuar la investigació in situ amb el suport de la plantilla territorial . A més, per part de la policia alemanya es va sol·licitar el desplaçament d’altres dos investigadors per tal d’intercanviar la informació necessària respecte a l’fugitiu reclamat per aquest país, buscat des de feia més d’un any.

Fugitiu polonès, un dels més buscats al seu país

Un cop a l’illa, els agents es van centrar en la localització de l’fugitiu buscat per les autoritats poloneses, reclamat per la seva participació en diversos il·lícits penals que li havien convertit en un dels fugitius més rellevants per a aquest país.

L’any 2001 va començar a delinquir a Varsòvia, sent detingut quan es trobava armat amb un fusell automàtic que utilitzava en les activitats delictives que desenvolupava en una banda organitzada que es dedicava a el tràfic de drogues a gran escala. Poc després va començar a cometre robatoris sobre les persones amb gran violència, agredint amb objectes contundents de forma sorprenent, així com robatoris amb força en habitatges. Paral·lelament, i juntament amb persones del seu entorn, cometia robatoris de vehicles de gamma mitjana i alta, subornant amb milers d’euros als policies per evitar la seva detenció.

L’any 2012, va començar a delinquir amb la fabricació i venda de metamfetamina, així com la seva distribució per tota Polònia. Quan va ser condemnat a complir una condemna de presó, va aconseguir falsificar documents mèdics que desaconsellaven el seu ingrés, sent finalment descobert i acusat també per aquest fet. Davant la gravetat de tots els fets que se li imputaven, va desaparèixer en 2015, iniciant les autoritats poloneses seva recerca per tot Europa.

No va ser fins a principis de al 2019 quan es va tenir coneixement de la seva possible localització a l’illa de Mallorca, on tractava de passar desapercebut com a treballador de la construcció. D’acord amb aquests fets, per part de Grup de Localització de Fugitius Internacionals de la UDICO Central es va iniciar una exhaustiva recerca, explotant tots els indicis a l’illa en col·laboració de la UDICO de la Brigada Provincial de Policia Judicial de Palma.

Un cop localitzada la possible habitatge de l’fugitiu, es va establir un dispositiu policial de vigilància. Poc després, i de manera imprevista per als agents, es va iniciar un incendi fortuït a l’edifici situat davant de què es trobaven. Alertat pel soroll i les sirenes, el fugitiu va sortir a la balconada del seu habitatge, sent vist en aquell moment pels policies. Tot seguit els agents van bloquejar la sortida de el domicili, trucant a la porta i identificant en repetides ocasions com a Policia Nacional. Davant la seva negativa a sortir, es va sol·licitar l’autorització judicial per a l’entrada a l’habitatge, culminant la seva detenció amb èxit, després de ser reduït i detingut pels agents intervinents.

Condemnat a 20 anys de presó per les autoritats de Suïssa

Reclamat per Suïssa per tràfic de drogues i condemnat a 20 anys de presó, els agents van localitzar a aquest fugitiu, a la ciutat de Palma en el marc de el dispositiu de recerca desplegat a l’illa. L’objectiu va ser vist sortint de el domicili vigilat, en companyia de la seva dona i la seva filla, pujant a continuació a un vehicle aparcat a pocs metres.

Amb l’objectiu de protegir els seus acompanyants, els investigadors van continuar amb el seguiment de el vehicle, que poc després va començar a realitzar maniobres evasives i canvis bruscos de direcció a l’adonar-se de la presència policial. Davant d’aquesta situació i per no posar en perill als seus ocupants o als vianants, els agents van interceptar el vehicle aprofitant la seva parada al primer semàfor, sent finalment detingut i traslladat a dependències policials.

Fugitiu d’origen francès

Una vegada concloses les gestions amb els dos primers detinguts, es va iniciar la fase final de l’operatiu, que va culminar amb la localització i detenció de l’tercer fugitiu, buscat per les autoritats alemanyes en base a dues OEDE per delictes econòmics, frau, estafa, competència deslleial i immigració il·legal.

Per elaborar una estratègia de recerca, els agents de la Policia Nacional es van reunir amb els investigadors de la policia alemanya encarregats de el cas i desplaçats a Mallorca. Junts van determinar la zona on podria estar ocultant-el fugitiu, delimitant aquesta a la localitat mallorquina de Calvià. A continuació va començar tasca de localització de l’reclamat, seguint les pistes de la seva activitat en l’esmentada població. Finalment es va aconseguir identificar el domicili on residia, domicili que abandonava en comptades ocasions a causa de l’solitari manera de vida que portava el fugitiu. Els agents finalment el van detenir aprofitant una de les seves sortides de l’immoble. Els tres fugitius van ingressar a la presó per ordre judicial.

Port de Tarragona