Vinculen l’augment dels robatoris amb violència a Tarragona amb l’increment de turistes procedents de creuers

Junta de Seguretat de Tarragona. / Mauri

L’augment del nombre de turistes procedents de creuers als carrers de Tarragona podria ser un dels orígens de l’increment dels robatoris amb violència a la ciutat. Els robatoris han pujat un 22% en el darrer any, segons dades de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra. La vinculació entre creueristes i delictes es basa en que molts d’aquests fets delictius s’han comès en els llocs i en les franges horàries amb una major afluència de visitants. En xifres globals, però, els delictes s’han reduït un 6% a la ciutat, segons han apuntat durant la reunió de la Junta Local de Seguretat. Aquest és un dels indicadors que s’ha analitzat a la reunió de la Junta Local de Seguretat que, presidida per l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha tingut lloc aquest dijous a la comissaria de la Guàrdia Urbana de la ciutat. La trobada entre els representants dels diferents cossos policials que operen a la ciutat ha servit també per valorar la reducció de l’accidentalitat a les vies urbanes.

En els últims dotze mesos es té constància que s’han produït 11.646 fets delictius a la ciutat, xifra que representa un 6,2% menys que els 12.417 ocorreguts durant els dotze mesos anteriors. En la mateixa línia destaca que ha augmentat el nombre de detencions (que ha pujat un 8,4%, de 1.354 a 1.478), així com la resolució de delictes (amb un increment del 3,9%, passant del 25,9% al 29,8%).

Pel que fa al detall dels delictes, el període de novembre de 2018 a octubre de 2019 s’ha saldat amb disminucions significatives en els àmbits de robatoris amb força a l’interior de domicilis, que han baixat un 25,9% (de 679 a 503), i en els robatoris amb força a l’interior de vehicles, que han baixat un 5,9% (de 1.985 a 1.867).

Per contra, s’ha destacat el contrapunt dels delictes de robatori amb violència a la via pública, que han pujat un 22% (de 177 a 217). Malgrat això, la coordinació entre la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra ha permès la detenció de 72 persones per aquests fets i es considera que es podrà revertir aquesta tendència.

Seguretat viària
Pel que fa a l’accidentalitat, a la Junta Local de Seguretat s’ha destacat una reducció del nombre d’accidents en la via urbana d’un 10% de gener a octubre de 2019 respecte els primers deu mesos de l’any passat (de 960 a 873). S’ha remarcat especialment que no s’ha mort cap persona com a conseqüència d’un accident de trànsit en via urbana, així com que hi ha hagut una reducció del 24% del nombre de persones atropellades.

Dins de les campanyes institucionals de seguretat viària, en coordinació amb el Servei Català de Trànsit:
S’han practicat 3.419 proves d’alcoholèmia i drogues als conductors, amb un total de 349 denúncies per aquest motiu (10% del total de proves realitzades).
S’han realitzat controls de velocitat amb radar a més de 60.000 vehicles, essent denunciades per conduir amb excés de velocitat a les vies urbanes un total de 3.128 persones (5% del total de vehicles controlats).

Col·laboració i Coordinació Policial
S’han realitzat més de 100 dispositius conjunts amb els diferents cossos policials adreçats al control de les activitats en determinats establiments (bars, locutoris) on s’exercien activitats il·lícites, o en determinats espais públics i accessos als barris de Ponent i Llevant i zones d’oci de la ciutat. Entre d’altres, els següents:

Operatius conjunts durant tot l’estiu a la zona de Llevant (dimarts i dijous) per prevenir robatoris en habitatges.
Operatius conjunts al Bosc de la Marquesa, per evitar acampades il·legals i protegir el medi natural.
Operatiu conjunt a la Part Alta de la ciutat davant l’increment de delictes contra el patrimoni i petit tràfic d’estupefaents.
Operatiu de seguretat per evitar furts i robatoris als turistes dels creuers que han visitat la ciutat.
Operatius conjunts durant les nits en les festes de la ciutat, per garantir la seguretat ciutadana.
Operatius conjunts en diferents establiments de la ciutat (barris de Ponent, Port Esportiu) per controlar determinades activitats il·legals.

Actuacions policials
Durant la Junta Local de Seguretat, l’alcalde Pau Ricomà, ha reiterat la preocupació de l’equip de govern municipal per si algunes de les actuacions policials de resposta a les protestes per la sentència del procés podien incomplir els protocols policials. En aquest sentit, Ricomà ha aplaudit la iniciativa del Govern de la Generalitat de realitzar una auditoria interna als Mossos d’Esquadra per revisar algunes de les actuacions i s’ha interessat pel resultat d’aquesta investigació.

Ricomà també ha demanat explicacions als comandaments de la Policia Nacional per les actuacions realitzades pels agents d’aquest cos, després que el subdelegat del Govern, Joan Sabaté, respongués a la carta enviada per l’alcalde que l’anàlisi de les actuacions policials pertocava exclusivament a instàncies policials, i no polítiques.

Port de Tarragona