La Guàrdia Civil desmantella a Burgos un taller clandestí de fabricació d’artefactes explosius casolans i intervé múltiples armes

La Guàrdia Civil ha desmantellat a Miranda d’Ebre, a la província de Burgos, un taller clandestí per a la fabricació d’artefactes explosius improvisats, informa el cos policial. Es tracta d’una de les majors confiscacions d’aquest tipus d’artefactes de fabricació artesanal realitzada fins al moment a casa nostra. En l’operació, els agents han detingut una persona a qui se li imputen els suposats delictes de Trànsit d’Armes, Dipòsit d’Armes de Guerra, Dipòsit d’Armes, Dipòsit de Municions i Dipòsit d’explosius.

L’ara detingut tenia instal·lat al seu domicili un taller clandestí dotat de tot tipus de maquinària per a la fabricació d’artefactes explosius improvisats, així com per a la manipulació d’armes de foc i la fabricació artesanal de munició per a les mateixes.

S’han intervingut 17 d’aquests artefactes, ja muntats i carregats, molts dels quals els havia ocultat en un garatge comunitari. Així mateix s’han confiscat més de 30 quilos de diferents substàncies químiques precursores d’explosius i material de laboratori (provetes, matrassos, recipients de precipitació, etc.) utilitzats per a la fabricació dels mateixos.

Igualment, aquesta persona adquiria en països de l’Est d’Europa armes de foc deficientment inutilitzades, moltes d’elles de guerra (fusells d’assalt i subfusells), que posteriorment manipulava per posar-les de nou en condicions de disparar i efectuar foc real. Aquestes armes eren introduïdes il·legalment al país a través de paquets postals, de manera que a el no estar registrades a les bases de dades nacionals podien ser desviades a l’mercat il·legal o emprades en actes delictius amb total impunitat.

Donada la condició d’armes de guerra d’algunes d’elles, tant pel seu calibre com per la seva capacitat per fer foc automàtic (metrallador), la reactivació d’aquest tipus d’armes i la seva possessió il·legal suposen un greu risc per a la seguretat ciutadana.

Aquesta operació s’emmarca dins de el Pla Integral per al Control de les Armes de Foc (PICAF) de la Guàrdia Civil que, a l’ésser el cos que a nivell nacional té encomanada en exclusiva la competència sobre el control de les armes i explosius, exerceix un control exhaustiu sobre les mateixes, fent un seguiment molt estret d’aquest tipus de conductes il·legals.

Amb aquesta intervenció s’ha impedit no només que l’elevat nombre d’artefactes explosius i armes confiscades poguessin ser emprats en fets violents o desviats a l’mercat negre, sinó també el risc per als veïns dels llocs on els emmagatzemava el detingut en cas d’una explosió accidental durant la seva fabricació i manipulació.

Les possibles vinculacions entre el tràfic d’armes i explosius i les organitzacions terroristes, fan que la lluita contra aquesta amenaça sigui una de les prioritats tant de l’estratègia de seguretat nacional com de la Unió Europea, de manera que des de la Direcció d’Informació de la Guàrdia Civil es realitza un constant esforç per detectar i neutralitzar els canals de subministrament il·legal de les mateixes, tal com evidencia que en els darrers 5 anys el Servei d’Informació hagi desenvolupat més de 37 operacions contra xarxes de tràfic d’armes amb el resultat de 336 persones detingudes, més de 3.534 armes de foc confiscades (moltes d’elles de guerra) i 386.427 cartutxos metàl·lics intervinguts.

Aquests són els efectes confiscats en l’operació:

17 artefactes explosius de fabricació casolana (5 de l’tipus granada de mà, 6 bombes de tub i 4 bombes de ferro colat, 1 de bola esfèrica i 1 tèrmit)
26 armes de foc: 1 fusell d’assalt, 1 subfusell, 2 escopetes, 3 rifles, 1 carabina, 2 armes llargues de fabricació artesanal, 8 revòlvers i 8 pistoles; diversos d’ells municionados, fins i tot amb cartutx a la recambra i per tant llestos per ser usats
Més de 30 quilos de precursors d’explosius
6 detonadors elèctrics i nombroses metxes per explosiu
4 armes prohibides (1 bastó estoc, 1 tirador perfeccionat i 2 pistoles de descàrregues elèctriques)
2.846 cartutxos de diferents calibres
1 ballesta de politges
Nombroses peces d’armes i carregadors
1 silenciador
1 armilla antibales
Més de 4.000 beines, projectils, fulminants, turqueses, motlles, tacs, pólvora i maquinària per a la fabricació de cartutxos metàl·lics i semimetálica amb projectil de diferents calibres, inclosos calibres de guerra
35 artefactes pirotècnics classe III i 4 pots de fum
Material de laboratori (matrassos, provetes, cubetes de precipitació, màscara antigàs, guants, etc.) per fabricar les mescles explosiva
El detingut ha estat posat a disposició de Jutjat de Primera Instància i Instrucció Núm. 2 de Miranda d’Ebre (Burgos).

 

Port de Tarragona