La resolució del robatori a una joieria de Barcelona permet desarticular una banda d’atracadors que blanquejaven capitals i traficava amb drogues

En l'operació s'han detingut 10 persones

Els Mossos d’Esquadra han detingut deu persones com a integrants d’un grup criminal dedicat als robatoris violents, al blanqueig de capitals i al tràfic de drogues. Els arrestats tenen entre 23 i 50 anys i són de nacionalitat uruguaiana, argentina, espanyola i del Marroc.

Aquesta investigació ha fet aflorar l’activitat criminal d’una organització a partir d’un atracament que va tenir lloc el 6 d’octubre de 2018 en una joieria de l’Eixample de Barcelona. Poc després de les deu del matí dos homes amb bona presència van entrar a l’establiment i es van fer passar per clients, amb la particularitat que un d’ells anava en cadira de rodes i simulava d’aquesta manera una incapacitació inexistent.

Els lladres van fer creure que volien adquirir un rellotge d’alta gamma i durant una estona els en van mostrar alguns. Aleshores, en el moment que van veure que un dels dos empleats es quedava sol momentàniament, els assaltants van demanar si els podien proporcionar un got d’aigua com a maniobra de distracció. Amb aquest pretext van aprofitar el moment en el què els treballadors estaven a la zona del magatzem per abordar-los per sorpresa i amenaçar-los amb una pistola cadascun. Els atracadors van violentar les caixes fortes i es van endur joies i rellotges per valor d’1.300.000 euros.

Un cop ja s’havien apoderat del botí van lligar els dos empleats de mans i peus amb brides i van marxar de la joieria. A fora els esperaven dos còmplices per fugir en dues motocicletes.

La gravetat dels fets, l’especialització i el tipus d’establiment assaltat, va comportar que la investigació fos assumida des d’un inici per la Unitat Central d’Atracaments. Després de diversos mesos de gestions el maig de 2019, la identificació d’un home de 39 anys i de nacionalitat argentina que va ser detingut per un delicte d’apropiació indeguda, va permetre els investigadors relacionar un dels objectes que duia a sobre, un rellotge valorat en 5.000 euros, amb un dels que es van sostreure de la joieria. Les indagacions van posar de relleu que era el receptador encarregat de vendre els objectes que s’havien robat a la joieria.

Es dona la circumstància que aquest individu és propietari d’una joieria a Buenos Aires (Argentina) que utilitza per vendre peces de joieria sostretes a l’Estat espanyol. Els investigadors van poder connectar l’arrestat amb l’últim membre operatiu i resident a Catalunya de la perillosa banda dels Dogo. Es tracta d’un grup d’atracadors de joieries que va ser desarticulat l’any 2012 pels mateixos investigadors i que va comportar la detenció de tots els seus integrants.

Tot i així, al sortir de la presó tres dels integrants de la banda van formar els seus propis grups per continuar amb l’activitat delictiva. Els darrers anys, dos dels tres grups nous que es van formar a partir de la banda original, van tornar a ser desarticulats per la Unitat Central d’Atracaments després de cometre nous atracaments a joieries. Amb aquesta darrera operació es desarticula el tercer grup operatiu d’aquell actiu grup d’atracadors. A més dels robatoris violents a joieries també havien protagonitzat homicidis i enfrontaments armats amb la policia a l’Argentina i a l’Uruguai.

La investigació, tutelada pel Jutjat d’Instrucció número 31 de Barcelona, va finalitzar amb la identificació i detenció de l’organitzador de l’assalt, un dels dos autors materials de l’atracament, així com d’altres investigats per blanqueig de capitals, tràfic de drogues i falsificacions documentals. L’atracador que anava en cadira de rodes i que simulava tenir una discapacitat va morir a l’Uruguai pocs mesos després del robatori com a conseqüència d’una malaltia.

Durant la investigació, es va poder saber que el cap de la organització, entre altres activitats delictives, també es dedicava a la venda i distribució de grans quantitats de cocaïna. Per aquest motiu, en un complex dispositiu policial per evitar que es pogués relacionar amb la investigació principal de l’atracament, es va poder frustrar una venda de cocaïna i es va intervenir dos quilos dos-cents grams de cocaïna i es va arrestar el comprador.

El dispositiu policial d’explotació es va materialitzar el dia 19 de novembre. Es van dur a terme dues entrades i escorcoll als domicilis dels principals investigats, a les localitats de Vallirana i de Santa coloma de Gramenet i es van realitzar les detencions dels investigats. Entre el material intervingut es va recuperar una de les motocicletes utilitzada en l’atracament de la joieria.

Durant la investigació s’ha pogut acreditar un important increment patrimonial dels detinguts fruit del guanys obtinguts durant l’atracament. La persona que va organitzar l’atracament va canviar de domicili, va adquirir vehicles d’alta gamma i portava un ritme de vida molt elevat en relació amb els seus ingressos. Aquest investigat i la seva parella no disposaven de cap compte bancari al seu nom, i utilitzaven el de la seva filla de setze anys per fer tots els pagaments, on es van poder demostrar més de 60.000 euros en compres. Per ocultar tots aquests guanys utilitzaven testaferros. Els vehicles i la documentació relacionats amb el delicte de blanqueig de capitals també van ser intervinguts durant els escorcolls.

Els arrestats van passar a disposició judicial i el jutge va decretar presó per a tres dels detinguts, entre els quals l’autor material de l’atracament, i llibertat amb càrrecs per als altres set.

La investigació continua oberta i no es descarten més detencions.

Port de Tarragona