Els ‘tories’ recuperen la majoria absoluta al Regne Unit amb 368 escons, segons el sondeig a peu d’urna

Els laboristes baixarien fins als 191 diputats mentre que els independentistes de l'SNP pujarien a 55

Boris Johnson. / REUTERS-Dylan Martinez

ACN .- Còmode victòria del primer ministre britànic Boris Johnson al Regne Unit, segons el sondeig a peu d’urna publicat al tancar els col·legis electorals per la BBC i SkyNews. D’acord amb aquest sondeig, el partit conservador ha aconseguit la majoria absoluta amb 368 escons, mentre que els laboristes baixen a 191 diputats, els liberal demòcrates se situen amb 13 i els independentistes escocesos de l’SNP pugen fins als 55. Si aquestes xifres s’acaben confirmant, Boris Johnson no tindrà cap dificultar per fer efectiva la sortida del Regne Unit el 31 de gener, com va pactar amb la Unió Europea. La majoria absoluta al parlament britànic se situa en els 326 escons.
Habitualment, el sondeig a peu d’urna al Regne Unit no dista gaire dels resultats reals, especialment pel que fa al partit guanyador i l’abast de la victòria. En aquest cas, es tractaria d’un dels millors resultats del partit conservador en molts anys.

Si es confirmen els resultats, els conservadors augmentarien en 51 escons la seva representació i els laboristes perdrien 71 diputats. De fet, es tractaria d’un dels millors resultats dels ‘tories’ en molts anys: Boris Johnson superaria les victòries de Theresa May, David Cameron, John Major o fins i tot la Margaret Thatcher de 1979 –tot i que no els resultats de la Dama de Ferro dels anys 80.

En canvi, Corbyn registraria els pitjors resultats del laborisme des dels anys 30, i perdria en escons habitualment ‘vermells’ on el vot a favor del Brexit va guanyar en el referèndum del 2016.
A Escòcia, la primera ministra Nicola Sturgeon veuria reforçat el seu mandat per a un segon referèndum d’independència, amb 55 dels 59 escons en joc, un augment de 20 respecte al 2017. Els liberal demòcrates guanyarien un diputat, els nacionalistes gal·lesos del Plaid en perdrien un i els Verds mantindrien la seva diputada.

Boris Johnson va demanar la convocatòria de les eleccions després de perdre la majoria a la Cambra dels Comuns i la impossibilitat d’aprovar un acord de sortida de la Unió Europea. El líder ‘tory’, que va assumir el càrrec al 10 de Downing Street després de la dimissió de Theresa May, va demanar als electors una majoria per complir amb el Brexit i acabar amb el bloqueig que, tot apunta, li han donat a les urnes.

A més, Johnson ha comptat amb l’ajuda del Partit del Brexit de Nigel Farage, que no ha volgut disputar-li el lideratge en les zones on es presentava, afavorint així que guanyés els escons en un sistema electoral majoritari que premia el candidat que queda primer en cada circumscripció.

Per la seva banda, el laborista Jeremy Corbyn va prometre renegociar la sortida britànica amb la Unió Europea i convocar un segon referèndum amb l’opció de mantenir-se al club comunitari sobre la taula. La promesa d’aquesta segona votació, que havia estat una petició habitual dels activistes a favor del ‘Remain’, sembla que no ha convençut a la majoria dels votants. De fet, hi ha hagut zones tradicionalment laboristes que han optat per Johnson per la seva promesa de complir amb el Brexit.

Port de Tarragona