Desarticulen dues bandes especialitzades en el robatori de tot terrenys en menys de 29 segons

Una operació conjunta entre Guàrdia Civil i Policia Nacional ha conclòs amb la detenció de nou persones, pertanyents a dos grups criminals especialitzats en el robatori de vehicles tot terreny d’alta gamma amb una precisió i rapidesa extraordinària. La prova és que aconseguien emportar-se el vehicle en menys de 29 segons, segons els investigadors. Presumptament, els arrestats robaven els vehicles per a la seva posterior venda a organitzacions de narcotraficants de el Camp de Gibraltar i a altres grups criminals que els revenien a l’estranger després de falsificar la seva documentació. L’organització criminal, assentada a la província de Màlaga, disposava de diferents immobles com a infraestructura per ocultar les eines i els aparells que utilitzaven en la comissió dels il·lícits.

Hi ha nou persones detingudes -de nacionalitat espanyola, italiana, búlgara i lituana i amb edats compreses entre els 21 i els 55 anys- com a presumptes responsables dels delictes de pertinença a organització criminal, robatori amb força i falsedat documental. Entre els arrestats es troben dos individus considerats com dos dels més grans especialistes a nivell europeu en el robatori de cotxes, amb capacitat per robar un vehicle en menys de 29 segons. Han estat recuperats set cotxes robats a urbanitzacions de les províncies d’Huelva, Màlaga i Madrid i s’ha intervingut nombrós material electrònic i eines específiques per al robatori de vehicles, així com una pistola semiautomàtica, diversa munició, plaques falses de Forces i Cossos de Seguretat de l’estat, un llança espurnes policial i nombroses claus verges, entre d’altres efectes.

Important organització de tràfic il·lícit de vehicles

Les investigacions policials van començar a mitjans d’abril de 2019, després observar-se un repunt en el nombre de robatoris de vehicles de luxe a les províncies de Madrid i Màlaga. Les primeres informacions van permetre concloure que després d’aquests successos podria trobar-se una de les més importants organitzacions criminals dedicades a el tràfic il·lícit de vehicles, composta íntegrament per individus que s’havien reorganitzat després de sortir de presó.

Les investigacions van determinar que aquesta organització delictiva s’establia de manera estable a Màlaga, encara que els seus membres es desplacessin de manera temporal a diferents punts de la geografia espanyola per cometre els fets delictius, principalment a Madrid i a la localitat de Huelva de Lepe. Triaven, especialment, els barris d’urbanitzacions de luxe on es concentra gran nombre de vehicles tot terreny.

Totes aquestes gestions d’investigació van donar els seus primers resultats amb la identificació i detenció de dos membres de l’organització quan sostreien dos vehicles d’alta gamma en els districtes madrilenys d’Hortaleza i Chamartín. Posteriorment es van localitzar a Estepona, La Caleta de Vélez i Algarrobo, totes elles a la província de Màlaga, 3 garatges que servien per ocultar els vehicles sostrets i els efectes que feien servir per als fets. D’especial importància va ser el garatge localitzat a Algarrobo, llogat amb documentació falsa, on es va recuperar un vehicle valorat en 180.000 euros. Les investigacions centrades en aquest lloc van permetre descobrir que darrere estava l’organització investigada.

A partir d’aquesta troballa, es va poder comprovar que l’organització havia canviat la seva forma d’actuar. Inicialment utilitzaven vehicles de lloguer com a suport i, després de la sostracció, deixaven refredar els vehicles a la via pública. Posteriorment, van passar a utilitzar els cotxes robats i a llogar garatges.

Després d’establir vincles delictius en demarcacions de la Guàrdia Civil, es va iniciar una investigació conjunta i es va trobar connexió amb individus procedents d’altres nacions -Lituania, Itàlia i Espanya- i es va ampliar la investigació a la província d’Huelva, amb robatoris de vehicles imputables a l’organització.

Centrats els objectius, es va establir un operatiu que va donar com a resultat la detenció de dos membres a mitjans de novembre a la localitat malaguenya de Villafranco de Guadalhorce i dos més a Lepe (Huelva). Es duen a terme quatre registres domiciliaris en què s’intervé gran quantitat de material informàtic i electrònic, així com eines específiques per al robatori de vehicles, duplicat de centraletes, claus, inhibidors de freqüència i detectors de senyals, entre d’altres.

En total, durant les dues fases de la investigació, han estat detingudes nou persones i s’han recuperat set vehicles. Se’ls ha intervingut una arma de foc i munició, nombroses eines com clonadors de panys, un nou sistema de proveïment autònom, inhibidors de tot tipus de freqüències, dispositius de geolocalització, claus falses i clonadors de claus, entre d’altres efectes. Els detinguts han estat posats a disposició de l’autoritat

Port de Tarragona