La Policia deté 18 membres d’una organització criminal que transportava haixix en camions d’empreses fictícies

La Policia Nacional han detingut 18 persones aconseguint la desarticulació d’una organització criminal que exportava grans quantitats d’haixix des d’Alacant fins a França. Els arrestats amagaven la seva activitat il·lícita amb mercantils fictícies que simulaven l’existència de relacions comercials internacionals entre empreses europees. L’organització comptava amb diversos immobles que utilitzaven per amagar la droga a «caletes». Han estat intervinguts un total de 4073 quilos d’haixix i s’han registrat deu immobles a Alacant, Granada i Saragossa.

Les investigacions policials van començar després de la localització i intervenció d’un primer partida de 1.240 quilograms d’haixix a França, on les autoritats policials de país veí van procedir a la detenció d’una persona que transportava la substància en un camió espanyol.

Aquest transport estava gestionat per una sèrie de mercantils radicades a Saragossa. Es tractava d’empreses fictícies, sense activitat real i creades únicament per donar aparença de legalitat a un suposat comerç internacional de transport per carretera amb vehicles de gran tonatge. Per aquest motiu, les primeres gestions es van iniciar sobre els investigats hi radicats.

De manera paral·lela, i després de diverses gestions, la Policia Nacional va localitzar i va identificar a Alacant la nau industrial de la qual van sortir les substàncies estupefaents intervingudes a França. Des d’aquest moment, aquest immoble va ser sotmès a una contínua vigilància policial que es va perllongar durant diversos dies, el que va permetre determinar que els autors dels fets ubicats en aquesta ciutat continuaven amb l’activitat delictiva.

Fruit d’aquestes vigilàncies, es va localitzar una furgoneta que transportava les substàncies estupefaents a la nau. Aquest vehicle també va ser sotmès a les oportunes vigilàncies que van portar als investigadors fins a les localitats de Màlaga i Atarfe (Granada), on van localitzar un altre nou punt d’ocultació de les substàncies estupefaents.

1.007 quilos d’haixix ocults en mobles simulats

Les vigilàncies a la nau d’Alacant van culminar amb l’arribada d’un camió de gran tonatge que es va introduir en les instal·lacions i que va efectuar una càrrega durant un breu espai de temps. Posteriorment, carregat de mobles, va iniciar la seva ruta cap al nord d’Espanya amb la finalitat d’arribar a França. Després de ser interceptat pels investigadors policials als afores d’Alacant, i un cop efectuada l’oportuna inspecció sobre la seva càrrega, es va descobrir que a l’interior dels mobles simulats s’ocultaven 1.007 quilograms d’haixix. En aquests instants es va procedir a la intervenció d’aquestes substàncies i a la detenció del seu conductor, vinculat a les mercantils fictícies de Saragossa.

Posteriorment, a l’interior de la nau d’Alacant es van localitzar i es van intervenir altres 612 quilograms d’haixix. Fruit de les gestions efectuades sobre la furgoneta que transportava les substàncies fins a aquesta nau, es va procedir a la intervenció d’altres 1.224 quilograms d’haixix que estaven sent transportats cap a Alacant per efectuar un nou procés d’ocultació en mercaderia legal.

També es va localitzar a la localitat alacantina de Sant Vicent de l’Raspeig altra nau industrial utilitzada per l’organització per a la preparació de compartiments ocults, coneguts com «caletes», en maquinària industrial i en remolcs de camions de gran tonatge.

Presó provisional per a catorze detinguts

En els deu registres practicats durant la investigació a Alacant, Granada i Saragossa, s’han intervingut dos caps tractores, set remolcs de camió de gran tonatge, sis vehicles i dues màquines compactadores de cartró, entre molts altres efectes i documentació relacionada amb els fets. La investigació patrimonial ha permès bloquejar set immobles en diferents províncies espanyoles, 32 vehicles i nombrosos comptes bancàries els titulars eren els implicats en els fets.

En total han estat detinguts 18 individus -Alacant (8), Saragossa (5), Granada (4) i França (1) -, ingressant 14 d’ells a la presó provisional.

Port de Tarragona