Els Mossos d’Esquadra escorcollen les instal·lacions d’IQOXE per ordre judicial

La policia catalana entra a seus de la Canonja i el Prat de Llobregat en una causa que està sota secret de sumari

Vehicles de Mossos d'Esquadra a l'interior de l'empresa PastiVerd, del mateix grup que IQOXA. / Àlex Recolons

ACN Barcelona .- Els Mossos escorcollen per ordre judicial les instal·lacions de l’empresa IQOXE a la Canonja (Tarragonès) i unes altres del mateix grup al Prat de Llobregat (Baix Llobregat), segons ha avançat el diari ‘La República Checa’ i ha pogut confirmar l’ACN. Una comitiva judicial encapçalada per la magistrada del jutjat d’instrucció número 1 de Tarragona ha entrat a la planta aquest dijous a la tarda, entre les quals dues furgonetes dels Mossos. A més, la policia també ha entrat a escorcollar les instal·lacions de Plastiverd al Prat que, com IQOXE, forma part del Grup Industrial Cristian Lay. Segons fonts de l’empresa, al Prat els Mossos hi ha arribat cap a dos quarts de cinc de la tarda, han demanat informació i han fet preguntes a treballadors.

La causa, oberta pel jutjat d’instrucció número 1 de Tarragona, arran de l’explosió de dimarts que ha deixat tres morts i set ferits, està sota secret de sumari. Segons ha informat el TSJC, els escorcolls s’estan fent a la zona zero de l’explosió i a les seves immediacions, i a la seu administrativa de l’empresa.

El delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris, ha afirmat que l’escorcoll dels Mossos s’emmarca en unes diligències judicials i que el cos actua com a policia judicial a requeriment del jutjat. Després que aquest dijous s’hagi conegut que la Inspecció de Treball de la Generalitat va sancionar quatre vegades l’empresa en els últims anys, Peris ha garantit que proporcionaran al jutjat tota aquella informació que els pugui requerir.

La investigació sobre les causes i les circumstàncies en què es va produir l’explosió al reactor d’IQOXE serà clau per determinar la possible responsabilitat penal de l’empresa. Ja el dia de l’explosió, la magistrada titular del jutjat d’instrucció número 1 de Tarragona va encapçalar la comissió judicial en les tasques d’aixecament dels cadàvers al pis de Torreforta on va impactar un projectil i a la mateixa planta afectada. La fiscalia també hi ha estat present, però no ha obert diligències pròpies en haver-hi ja una causa judicialitzada.

Fonts judicials consultades per l’ACN han indicat que, si es detecten possibles deficiències o negligències de manteniment o en l’adopció de seguretat a la planta es podrien atribuir a l’empresa homicidis imprudents i lesions. A més, també es podria perseguir la companyia per suposats delictes contra els drets dels treballadors en cas que hagués incomplert la normativa de seguretat laboral.

Port de Tarragona