La Policia Nacional deté 30 persones a Barcelona, ​​Sagunt i València una operació contra el tripijoc de parelles de fet

La Policia Nacional han detingut 30 persones que, presumptament, conformaven una xarxa il·legal dedicada a arreglar parelles de fet a Sagunt (València) per regularitzar immigrants d’origen magribí. L’organització desmantellada estava fortament assentada a la localitat valenciana i comptava amb ramificacions al Marroc, Bèlgica, França i Itàlia, per la qual cosa EUROPOL va desplaçar a la localitat valenciana una oficina mòbil per facilitar la coordinació entre països. Les falses parelles de fet estaven formades per dones espanyoles i immigrants homes, el que permetia a aquests regularitzar la seva situació legal sol·licitant la targeta de residència de familiar comunitari. La xarxa comptava amb diverses empreses i gestories ubicades a Sagunt que donaven suport i cobertura a la seva activitat il·legal, per la qual haurien obtingut un benefici proper a l’milió d’euros.

La investigació va començar quan la Policia Nacional va tenir coneixement de possibles irregularitats en uns expedients de sol·licitud d’autorització de residència mitjançant unions de fet tramitats a la localitat de Sagunt. Després varia gestions, els agents van poder determinar l’existència d’una organització criminal dedicada a l’afavoriment de la immigració clandestina mitjançant falses unions de fet, és a dir, una organització que estava especialitzada, presumptament, a promoure la formació de parelles de fet fraudulentes entre dones espanyoles i homes immigrants amb l’objecte de regularitzar la situació legal d’aquests en el país.

L’organització disposava d’empreses i gestories per als seus fins

Els dos màxims responsables de l’entramat criminal -un espanyol i un francès, tots dos d’origen marroquí- eren propietaris de diverses empreses a Sagunt. En aquestes empreses eren donades d’alta com a treballadores les dones que havien estat captades per altres dos membres de la xarxa -una parella d’espanyols residents a Sagunt i que estaven disposades a simular les unions de fet, sempre sense convivència real, a canvi de una contraprestació de 3.000 euros. Els agents van poder constatar que aquestes dones no desenvolupaven cap activitat en aquestes empreses, i que l’objectiu era acreditar els mitjans econòmics suficients per complir amb un dels requisits exigits per a formalitzar la unió de fet. A més, l’organització utilitzava 3 gestories, també ubicades a Sagunt, que s’ocupaven de realitzar tots els tràmits necessaris per a concloure amb èxit la regularització dels immigrants.

Els immigrants pagaven entre 8.000 i 12.000 euros

Aquests immigrants eren reclutats per membres que l’organització tenia distribuïts a Espanya, Bèlgica i França, cobrant a cada un d’ells 8000 euros si es trobaven a la península, o entre 10.000 i 12.000 euros si havien de ser traslladats des d’altres països a Espanya. Per a aquests trasllats, l’organització utilitzava l’empresa d’autobusos d’un dels seus membres, amb seu a Bèlgica, i que operava com una línia regular entre el Marroc i diferents països europeus. Aquesta línia també era usada per blanquejar els diners de l’activitat delictiva, transportant els diners ocult en autobusos fins al Marroc.
Per posar fi a l’activitat desenvolupada per l’organització criminal, els agents van dur a terme vuit entrades i registres -set en domilicios i negocis de Sagunt i una a un domicili a Canet de Berenguer (València) -. S’ha procedit a la detenció de 30 persones -28 a Sagunt, 1 a València i 1 a Barcelona-, a les quals s’atribueixen els delictes d’afavoriment d’immigració clandestina, falsedat documental i pertinença a organització criminal. Quatre d’elles han estat ingressades a la presó sense fiança.
A més, els agents han confiscat 10.775 euros, un vehicle d’alta gamma, nombroses joies i abundant material informàtic i telefònic.

Port de Tarragona