Temporal: El Ter es desborda a Girona, 20 carreteres i 5 línies ferroviàries tallades, 11.154 trucades al 112 i es busquen a 2 desapareguts

El conseller d'Interior, Miquel Buch, aten els mitjans a Girona. / Xavier Pi

El riu Ter s’ha desbordat a Girona, a la zona del Pont Major, i hi ha cinc rius o rieres més en nivell de perill: el Tordera, la Riera Major (Viladrau, Sant Sadurní d’Osormort, Vilanova de Sau), el Daró, l’Onyar i la Riera d’Osor. A més, també estan en situació d’alerta el tram baix del Llobregat, el Fluvià i el Gurri. Protecció Civil demana no apropar-se a les lleres i evitar desplaçaments interurbans entre municipis com ara Montseny, Fogars de Montclús, Sant Pere de Vilamajor, Sant Esteve de Palautordera, Santa Maria de Palautordera, Gualba, Sant Celoni, Sant Feliu de Buixalleu, Fogars de la Selva, Hostalric, Massanes, Fogars de la Selva, Maçanet de la Selva, Fogars de la Selva, Tordera, Palafolls, Blanes i Malgrat de Mar.

11.154 trucades al 112

El telèfon d’emergències 112 ha rebut fins a les 8 del matí 11.154 trucades a causa del temporal, la majoria des de l’àrea metropolitana. El Barcelonès concentra un terç dels avisos, el 29,8%, i el Baix Llobregat un 13,2%. Per darrere se situa el Maresme, amb un 11,3%, i el Vallès Occidental, amb un 10,8%. Per municipis, s’han registrat 2.258 trucades des de Barcelona (20,2%), 501 des de Badalona (4,4%) i 446 des de Mataró (4%).

Carreteres

El Servei Català de Trànsit ha informat que hi ha nou vies tallades total o parcialment a causa del temporal Gloria. L’AP-7 està tallada a Hostalric en sentit nord per inundacions i es fan desviaments per la sortida 12b (la Roca) cap a la C-60. Està tallada la sortida 10 a Hostalric en els dos sentits. També estan tallades les carreteres entre el municipi i Tordera, la GI-512 i la BV-5122. D’altra banda, no es pot circular per la C-25 a Sant Sadurní d’Osormort per bassals i a Arbúcies per esllavissades. La C-32 està tallada a Castelldefels en sentit sud per inundacions i es fan desviaments per la calçada lateral. En sentit Barcelona només hi ha un carril obert. A la C-61 es dona pas alternatiu per inundacions a Arenys de Munt. A la C-55 es dona pas alternatiu per despreniments a Cardona.
La C-153 està tallada per inundacions a Gurb. També ho està la B-500 a Sant Fost de Campsentelles.

Per inundacions o obstacles a la via estan tallades l’N-420 a Gandesa, la C-12 i la T-301 a Tortosa, la T-202 a Nou de Gaià, la T-734 a Marçà, la TV-3031 a Tivissa, la TP-3311 a Galera, la TV-3301 a Bot i la TV-331 i la TV-3314 a Ulldecona.

És necessari utilitzar cadenes a l’N-260 a Ribes de Freser, a la C-38 a Molló, a la GI-501 a Agullana, a la GIV-4016 a Planoles, a la GIV-5201 a Viladrau, a la C-28 al Port de la Bonaigua, la C-142b al Pla de Beret, i a l’N-260 a Soriguera i a Bellver de Cerdanya.

Línies ferroviàries interrompudes

Cinc línies ferroviàries estan interrompudes pels efectes del temporal Gloria. El servei de la línia R1 està interromput entre Arenys i Maçanet. Entre d’altres motius, el riu Tordera ha malmès de forma important el pont que comunica Malgrat i Blanes. A més, els trens circulen per via única entre el Masnou i Mataró. El servei està suspès en les línies RG1 i R11. A l’R2 Nord hi ha retards importants per una esllavissada a Cardedeu i arbres propers a la zona de vies. A l’R3 només es presta servei entre la Garriga i Barcelona. Els trens no circulen cap a Puigcerdà per acumulació d’aigua, arbres sobre la via i esllavissades. L’R15 també està tallada entre Reus i Móra per caiguda d’arbres.

Dos desapareguts

Els equips d’emergències busquen dues persones desaparegudes relacionades amb el temporal Gloria de les últimes hores. A Palamós (Baix Empordà), una persona hauria caigut a l’aigua al port mentre intentava amarrar un vaixell. L’avís és de les 23.40 hores. A més, els Bombers també busquen un home d’uns 80 anys que va sortir a passejar a Begues (Baix Llobregat) i que no va tornar. En aquest últim cas, durant la nit s’ha fet recerca amb set dotacions, també amb unitats del grup especial GRAE.

Port de Tarragona