La Policia Nacional deté a Reus a un «cibersoldat» de DAESH

La Policia Nacional han detingut a Reus  a un individu, de 38 anys d’edat i nacionalitat marroquina, per la seva presumpta participació en els delictes adoctrinament i enaltiment terrorista. En l’operatiu, que ha comptat amb la col·laboració de l’Europol, es va detenir una altra persona que va ser posada en llibertat després de prendre-li declaració i es van practicar dues entrades i registres en habitatges. El detingut ha passat avui a disposició del jutjat central d’instrucció 6 de l’Audiència Nacional i ha quedat en situació de presó preventiva.
L’exhaustiva anàlisi de la informació realitzat pels investigadors va detectar l’existència d’un «cibersoldado» que, presumptament, havia assumit l’estratègia virtual de DAESH, portant a terme un fort procés d’auto adoctrinament i difusió massiva dels postulats de l’organització terrorista a través d’Internet. No obstant això, el detingut tenia la intenció d’adoctrinar posteriorment a tercers i executar actes d’enaltiment i apologia de l’gihadisme, tant en el pla real com en el virtual.

Contactes amb altres detinguts per terrorisme

Aquesta persona, que era fervent seguidora de l’discurs de diversos sheiks radicals, consumia compulsivament material en línia de tall gihadista violent i de suport a l’organització terrorista DAESH. Aquestes consultes feien constants referències als mujahidins i al gihad, advocant per la no integració en la societat occidental a la qual consideren l’enemic infidel.
Així, el monitoratge duta a terme sobre el detingut va aportar el fet que aquest estava molt influenciat per textos en què es pregonava el acabar amb la vida de tot aquell que fos criticar amb l’Islam. Aquest fet, sumat a les recerques relacionades amb persones que a Espanya ia l’estranger havien criticat obertament a l’Islam i a l’califat, va desembocar en la detenció d’aquest individu davant el temor que estigués determinant un possible objectiu per a un atemptat terrorista.
Els agents han constatat que l’arrestat ha tingut contacte amb altres detinguts d’anteriors operacions contra el terrorisme gihadista, tots ells acusats de formar part de plans per dur a terme atemptats. Per exemple va tenir contacte amb la persona detinguda a Colòmbia, arrestat gràcies a la informació facilitada per la Policia Nacional, subjecte captat per l’organització terrorista DAESH que tenia previst un atemptat amb artefactes explosius a Bogotà contra un bar on acudia personal de l’Ambaixada dels Estats Units.
Difusió massiva de material gihadista per a l’adoctrinament
Els agents han constatat que el detingut consultava material gihadista amb la finalitat de difondre-massivament a la xarxa, i així adoctrinar en la jihad als possibles receptors de l’missatge radical. Aquesta difusió massiva la va aconseguir a través dels perfils en xarxes socials que manejava, tant oberts com tancats, i en els quals sumava més de 25.000 seguidors, constituint un gran altaveu de la doctrina gihadista i dels postulats de DAESH.
El procés d’auto capacitació no només implicava el consum de material de tall gihadista violent, sinó que també es va instruir en com prendre mesures de seguretat per aplicar en les seves activitats il·legals i així evitar ser detectat per les forces de seguretat. En aquest aspecte, el detingut exercia un rigorós control dels grups de RRSS que manejava en les diverses plataformes virtuals. Hi havia aconseguit una relació de jerarquia amb els diferents administradors per poder supervisar l’activitat aquests, però sempre va tractar de mantenir un perfil baix per evitar l’acció policial.

Malgrat que era conscient de la radicalitat de les seves publicacions, i que havia de mantenir-se en un perfil baix, des del començament de la investigació es van acreditar períodes d’activitat en què el to del seu publicacions s’havia anat elevant notablement, arribant a justificar públicament la jihad i les accions terroristes de DAESH per promoure-la entre els seus seguidors.
Respecte a les mesures de seguretat per intentar mantenir un perfil baix, el detingut va mostrar interès per publicacions relacionades amb l’anomenada «taqqiya», terme que fa referència a el principi de la dissimulació legítim permès temporalment en l’Islam en determinades ocasions de necessitat. En aquest sentit, es té constància que aquesta pràctica ha estat portada a terme per nombrosos subjectes que han acabat atemptant a Europa i que a través d’aquest modus operandi tracten d’evitar ser detectats pels serveis policials.
Amb la neutralització d’aquest individu, que va assumir l’ideari de DAESH i difondre la seva ideologia radical evidenciant la seva fi instrumental com a eina d’enaltiment i adoctrinament terrorista, s’anul·la una amenaça greu per a la Seguretat Nacional. La investigació s’ha desenvolupat sota la supervisió de l’Jutjat Central d’Instrucció Número 6.

Port de Tarragona