Descobreixen a Barcelona, ​​Girona i altres 19 províncies sis milions d’euros estafats en 55 casos de cobrament de pensions de morts

La Policia Nacional, en col·laboració amb la Secretaria d’Estat de Seguretat Social, ha destapat un frau de 6.357.510,68 euros realitzats mitjançant el cobrament indegut de pensions de persones mortes durant el passat any 2019. Els agents han arrestat onze de les 36 persones que han estat identificades com a presumptes responsables d’un total de 55 delictes contra la Seguretat Social, estafa, falsedat documental i apropiació indeguda. Les actuacions s’han dut a terme al llarg de 2019 en 21 províncies, concretament a Barcelona, ​​Girona, Àlaba, Alacant, Almeria, Astúries, Càceres, Cantàbria, Còrdova, Huelva, La Corunya, Las Palmas, Madrid, Màlaga, Múrcia, Orense, Pontevedra, Santa Creu de Tenerife, Sevilla, València i Saragossa.

Les investigacions van començar a l’rebre diverses denúncies de fets similars en diferents punts de país. La majoria dels implicats en el benefici d’aquestes quanties abonades de forma il·lícita eren persones properes als morts com a germans, fills, néts i nebots, però també marits, esposes, gendres i exparelles. No tots els responsables identificats han pogut posar-se a disposició de l’autoritat judicial, ja que alguns han mort, estan malalts greus o es troben en avançat estat d’edat. Altres es troben residint a Alemanya, Xile, Equador, Estats Units, França, Suïssa i Veneçuela.

Aquesta operació ha suposat un repte organitzatiu per als investigadors. S’han analitzat 12.586 abonaments indeguts, 75 comptes bancaris, 23 casos amb més de 100.000 euros defraudats, 40 pensions que superaven els deu anys d’ingressos il·lícits, 22 defuncions ocorreguts abans de l’any 2000 i 11 morts de pensionistes espanyols ocorreguts a l’estranger. Gràcies als mecanismes establerts legalment, fins al moment s’han pogut recuperar 3.893.787,08 euros de l’total defraudat.

«Va signar» quatre anys després de la seva mort

Entre els casos més rellevants destaca el d’una dona que, per tal d’aconseguir accés al compte bancari de la seva mare morta quatre anys abans, no va dubtar a acostar-se a l’banc amb una «actriu» que va suplantar la identitat de la seva progenitora, morta . D’aquesta manera, aconseguir l’accés a diners mitjançant la falsificació de la signatura de la titular del compte.
La implicada es va beneficiar de més de 200 disposicions en efectiu, que han suposat un frau a l’Institut Nacional de la Seguretat Social de més de 74.000 euros, abonats durant els més de 20 anys de forma indeguda.

Falsificació de justificants

En un altre cas va ser detingut un empleat de banca que, aprofitant els seus coneixements en el lloc i abusant de la confiança dels seus companys d’oficina, va arribar a realitzar fins a 62 reintegraments del compte d’una dona morta i que havien estat abonats indegudament per l’Institut Nacional de la Seguretat Social. Per cometre els fets, l’arrestat va falsificar els justificants d’efectiu i les cartilles bancàries de la pensionista morta i, per tal de justificar en el seu lloc de treball, aprofitava els moments en què atenia persones d’avançada edat per indicar al seu company de finestreta que la mateixa era molt gran, que no podia estar dret a l’tenir dificultats de moviment ila convidava a esperar asseguda. Amb aquesta estratagema, el detingut aconseguia que en caixa li lliuressin els diners amb la falsa creença que la dona que estava asseguda era la titular del compte.
L’arrest del treballador es va produir mentre s’extreia diners en un caixer automàtic de la pròpia entitat a la qual havia robat prèviament.

Port de Tarragona