El Tribunal Constitucional empara per primera vegada el dret dels presos a parlar amb la premsa

La Sala Segona de l’Tribunal Constitucional va reconèixer ahir en una sentència sense precedents el dret a la llibertat d’expressió de les persones preses, el dret a la llibertat d’informació dels professionals i el de la població a ser informada d’assumptes d’interès públic, segons informa l’Associació Pro Drets Humans d’Andalusia. Dóna la raó d’aquesta manera a aquesta associació, que al febrer de 2018 va presentar un recurs davant aquest tribunal per la negativa de la presó de Còrdova a concedir a un periodista una entrevista amb un pres dins de presó.

El 26 de gener de 2017 el Centre Penitenciari de Còrdova va denegar la sol·licitud d’entrevista de l’pres al·legant que no existia motivació que justifiqués la necessitat d’aquesta comunicació, ni existien garanties suficients que asseguressin el manteniment de la seguretat i bon ordre de l’establiment. Tant el Jutjat de Vigilància Penitenciària com la Secció Segona de l’Audiència Provincial de Còrdova van desestimar els recursos interposats des de l’àrea de Presons de l’APDHA contra la resolució de la presó.

«Considerem que el dret que estava en joc era el dret a la llibertat d’informació en un sentit ampli, no es tractava només d’exercir la llibertat d’expressió dins de la presó, sinó sobretot de comunicar a l’opinió pública del que passa a l’interior de les presons «, afirma Valentí Aguilar, coordinador de l’associació i lletrat de el cas.

El recurs cobra especial transcendència, segons el parer de l’Constitucional, per tractar-se d’una qüestió de la qual «no hi ha doctrina d’aquest tribunal», afirma la sentència, raó per la qual al gener de l’any passat va admetre a tràmit la demanda interposada per l’APDHA .

Es dóna la circumstància que el periodista va realitzar una primera entrevista a el pres accedint a centre penitenciari com una visita regular el que, un cop publicada l’entrevista, li va valer a l’pres una sanció que va consistir en la privació durant un mes de passejades i actes recreatius comuns. Això, segons les dues associacions, demostrava que les persones preses no tenien dret a informar ni els professionals de la comunicació a demanar d’ells informació pel fet d’estar reclosos. Tot i això, comenten, la Constitució Espanyola estableix que aquest dret no podrà ser vulnerat pel fet d’estar privat de llibertat. En la sentència el Tribunal Constitucional censura que s’intentés impedir la difusió de crítiques a la situació de les presons.

Segons el parer de l’Alt Tribunal, que l’accés de professionals a presó no estigui regulat no vol dir que no estigui permès, sinó tot el contrari: «el silenci no es pot entendre com a llibertat per a restringir al seu capritx aquests drets». De la mateixa manera, afirma, que no n’hi ha prou per denegar una comunicació dir que hi ha perill per a «la seguretat i bon ordre de centre».

Per això, la Sala Segona de l’Tribunal Constitucional destaca en la sentència que negar el permís a l’periodista es pot interpretar com una «reacció per haver exercit aquestes llibertats en un sentit que no va ser de l’agrado de la direcció de centre penitenciari, sent la seva veritable finalitat evitar una nova publicació el contingut pogués tornar a disgustar-«.

L’Alt Tribunal recorda que «el control previ de continguts no està emparat constitucionalment» i que l’acord de el Centre Penitenciari de Còrdova queda nul per vulnerar els seus drets a «expressar i difondre lliurement els pensaments, idees i opinions mitjançant la paraula, l’escrit o qualsevol altre mitjà de reproducció ia comunicar lliurement informació veraç per qualsevol mitjà de difusió «, així com les actuacions de el Jutjat de Vigilància Penitenciària i de l’Audiència Provincial de Còrdova que ho van avalar. Les associacions recorden que ja el Defensor de el Poble va recomanar a Institucions Penitenciàries a l’octubre de 2018 que regulés i possibilités l’accés de periodistes a les presons.

Des de l’àrea de Presons de l’organització de drets humans celebren la decisió de l’Constitucional. «Aquesta sentència és molt important perquè reconeix una cosa que portàvem anys denunciant, la vulneració dels drets de les persones privades de llibertat i l’opacitat a l’hora de saber el que passa dins de la presó», sosté el coordinador d’APDHA. «Esperem que aquest rapapolvos de el Tribunal Constitucional contribueixi a reduir la persecució de l’Administració Penitenciària contra els que denunciem les vulneracions de drets humans als centres penitenciaris».

Per la seva banda, l’Associació de la Premsa de Sevilla (APS), que, al costat de l’APDHA, ja va portar aquest cas davant el Defensor de el Poble d’Espanya, ha destacat l’enorme transcendència i rellevància d’aquesta sentència.

Port de Tarragona