Primera mort confirmada a l’Estat per coronavirus, un home que va morir al País Valencià el 13 de febrer

La consellera de Sanitat de la Generalitat valenciana, Ana Barceló, durant una roda de premsa per informar de l'evolució del coronavirus al País Valencià.

La Conselleria de Sanitat de la Generalitat valenciana ha confirmat aquest dimarts a la tarda que s’ha detectat el primer cas de coronavirus en un home que va morir el 13 de febrer a l’Hospital Arnau de Vilanova-Llíria afectat d’una pneumònia greu. La consellera de Salut de la Generalitat valenciana, Ana Barceló, ha subratllat, però, que no es pot determinar que la causa de la mort hagi estat el coronavirus. El seu cas es va detectar després d’una investigació retrospectiva, segons ha indicat la mateixa Generalitat. En concret, se li va fer una necròpsia després que el 27 de febrer el Ministeri de Sanitat apliqués un canvi en els criteris de definició de cas en el protocol sobre la infecció.

Segons ha explicat Barceló, l’home, del qual no s’ha especificat l’edat, va morir de pneumònia en un centre hospitalari valencià. Dies més tard es va ordenar fer-li una necròpsia per veure si en la seva mort hi podia haver influït el coronavirus. Les proves van donar positiu a la infecció. Barceló també ha explicat que l’home havia viatjat al Nepal.

La necròpsia es va dur a terme a conseqüència del canvi dels criteris de definició de cas en el protocol que el Ministeri de Sanitat va fer el 27 de febrer. Per això es va decidir fer una investigació retrospectiva de les mostres que, per altres motius clínics, es van recollir en pacients morts sense causa filiada.

Va ser aquesta investigació a les mostres d’un pacient de l’Arnau de Vilanova de València la que va permetre reconèixer-hi el positiu per coronavirus. Barceló, però, ha subratllat que no es pot determinar que la causa de la mort, que va tenir lloc el 13 de febrer, hagi estat el coronavirus.

En la mateixa línia, la consellera ha volgut deixar constància que «per la data del decés, el període d’incubació de la malaltia relacionada amb aquest cas ja hauria superat els 14 dies». No obstant ha insistit que la Conselleria seguirà fent una vigilància «estreta» en aquest hospital.

D’altra banda, la Conselleria ha confirmat un altre cas d’infecció pel Covid-19, una dona ingressada a l’Hospital manises. Amb aquests dos casos, la xifra de positius al País Valencià ascendeix a 19.

Aquest altre cas correspon a una dona que ha estat tractada a l’Hospital de Manises, i s’ha obert una investigació per conèixer l’origen del contagi.

Port de Tarragona