Desarticulat un grup especialitzat en robatoris violents en zones turístiques de Barcelona amb menors tutelats implicats

Els objectes sostrets es guardaven en cases ocupades o en centres de menors


Els Mossos d’Esquadra han desarticulat un grup criminal dedicat a robatoris violents i amb força, amb menors tutelats implicats. Un dispositiu el passat dilluns va cloure amb 14 detinguts, 10 dels quals integrants del grup i quatre que donaven sortida als objectes. Entre els detinguts hi ha quatre menors. El setembre del 2019 es va detectar un grup de nois joves amb antecedents policials i procediments en comú relacionats amb delictes contra el patrimoni, especialment dedicats als robatoris amb violència a la via pública i que residien en cases ocupades de la zona de Trinitat Vella. Es van constatar també vinculacions delictives amb menors d’edat tutelats per la DGAIA. De fet, els centres de menors servien per guardar els objectes sostrets.

Davant dels indicis que aquestes persones podien constituir un grup criminal estable, la Unitat Central de Bandes Criminals va iniciar una investigació centrada en acreditar les seves vinculacions, així com l’activitat criminal. Com a resultat d’aquesta, es va relacionar el grup amb 61 fets delictius comesos des del 2018, la major part dels quals robatoris amb violència en zones turístiques de Barcelona.

Els investigats es dividien en grups de tres o quatre persones que es coordinaven i recorrien els carrers a la recerca de víctimes, especialment de turistes. Els agents van constatar que els lladres acostumaven a fer estrebades de cadenes o telèfon mòbils amb la cobertura del grup. En ocasions però utilitzaven tècniques més agressives com l’escanyament o l’agressió física per apropiar-se de les pertinences de la víctima. Un cop havien consumat el robatori fugien i amagaven els objectes a cases ocupades o en centres de menors on aquests els custodiaven fins que els donaven sortida a través d’una xarxa de receptadors de la zona del Raval. Els beneficis que obtenien els repartien entre els diversos membres del grup, també entre aquells que no havien participat directament en els fets.

Darrerament s’havia detectat que s’havien començat a especialitzar en els robatoris de rellotges de luxe, ja que amb aquesta activitat obtenien beneficis molt superiors. Entre els fets investigats hi ha el d’un robatori violent d’un rellotge d’alta gamma a un turista que van vendre posteriorment per valor d’11.000 euros, diners que els investigadors van poder recuperar.

Els Mossos han apuntat que s’ha evidenciat una elevada activitat delictiva per part dels investigats més enllà dels fets denunciats i coneguts, ja que la major part de les víctimes eren turistes i això propiciava que no denunciessin, cosa que dificultava l’acció policial.

Dispositiu policial i detencions

Finalment, el passat dilluns es va portar a terme el dispositiu policial amb set entrades i perquisicions, dues de les quals en cases ocupades als districtes de Sant Andreu i Nous Barris que servien com a punt de reunió i pernoctació als membres del grup investigat. També es van escorcollar les dependències de dos centres de menors ocupades per menors d’edat i els domicilis de tres receptadors que adquirien habitualment els objectes sostrets pel grup, especialment joies i telèfons mòbils. Pel que fa als mòbils d’alta gamma, es van constatar que els receptadors els enviaven al Marroc per diverses vies i obtenien fins a 13.000 euros pels elements robats.

Com a resultat del dispositiu es van recuperar 66 telèfons d’alta gamma amb un valor aproximat d’uns 40.000 euros, diversos rellotges de luxe, diners en efectiu, cadenes d’or i dispositius electrònics, així com patinets elèctrics i bicicletes possiblement sostretes, entre d’altres.

La investigació continua oberta perquè dels objectes intervinguts durant el dispositiu policial se’n podrien desprendre altres fets delictius o persones que poguessin estar involucrades.

Durant la investigació, quatre dels menors d’edat més actius a nivell delinqüencial van ingressar en centres tancats tot i que s’ha pogut acreditar la seva pertinença al grup com la seva participació en diversos delictes contra el patrimoni. A més, tres persones han estat anunciades per la seva implicació en activitats de receptació.

Els integrants del grup estan acusats de delictes de pertinença al grup criminal, robatoris amb violència, robatoris amb força, lesions i receptació, entre d’altes. La resta de detinguts passaran a disposició judicial en les properes hores.

Port de Tarragona