El govern espanyol declararà demà l’estat d’alarma a tot l’estat per la crisi del coronavirus

Gemma Tubert / Laura Pous.-

El govern espanyol ha acordat declarar demà dissabte l’estat d’alarma per la crisi del coronavirus durant 15 dies. El president Pedro Sánchez ho ha anunciat en una declaració institucional aquest migdia a la Moncloa després que Espanya hagi superat ja els 4.000 infectats per covid-19 i els 120 morts. Segons ha dit, la decisió pretén mobilitzar «tots els recursos» disponibles a l’Estat, inclosos els recursos econòmics, sanitaris públics i privats, civils i militars, per «protegir la població, en particular els més vulnerables». «Tardarem setmanes, serà molt dur i difícil, però pararem el virus», ha dit Sánchez, reclamant «unitat i disciplina social».
«Tots tenim alguna tasca o missió», ha afirmat el president espanyol, que ha volgut reconèixer la tasca del personal sanitari, als que ha promès «tots els mitjans per fer la seva tasca» i mantenir «la coordinació».

Sánchez també s’ha dirigit a la gent gran i als que tenen malalties o patologies prèvies i que, com a tals, són més vulnerables al covid-19. «S’han de protegir al màxim davant de la infecció, evitar a tota costa els contactes i l’exposició en espais públics», ha afirmat el president espanyol.

El líder socialista també ha enviat un missatge per als joves, demanant-los que estiguin més a casa per no contagiar als altres. Sánchez ha dit als més joves que malgrat que per la seva «vitalitat poden sentir-se protegits, poden ser transmissors a persones properes molt més vulnerables». «La vostra col·laboració és imprescindible», ha defensat, reclamant «limitar contactes i distància social».

«Farem el que faci falta, quan faci falta i on faci falta», ha dit Sánchez, que ha apel·lat al «deure personal» dels ciutadans a «seguir al peu de la lletra les indicacions dels experts» amb «màxima responsabilitat». «La victòria depèn de cadascun de nosaltres», ha assegurat Sánchez, descrivint com una mostra «d’heroisme» el netejar-se les mans o quedar-se a casa.

Estat d’alarma

L’estat d’alarma està recollit a l’article 116 de la Constitució Espanyola per a situacions excepcionals, com una alerta sanitària. En concret, la Constitució diu que s’ha de declarar a través d’un decret acordat pel Consell de Ministres «per un termini màxim de 15 dies». Per prorrogar-lo, cal l’autorització del Congrés. L’última vegada que es va declarar l’estat d’alarma va ser durant la vaga de controladors aeris l’any 2010.

La mesura preveu limitar la circulació o permanència de persones en determinades hores i llocs, requisar temporalment béns o imposar prestacions personals obligatòries. També intervenir indústries i negocis, a més de limitar o racionar l’ús de serveis o el consum de productes de primera necessitat.

Sánchez no ha donat detalls de què contemplarà la declaració de l’estat d’alarma que preveu aprovar dissabte en el consell de ministres.

Port de Tarragona