Faconauto calcula que l’activitat als concessionaris ha caigut un 95% des de la declaració de l’estat d’alarma

Les pèrdues de negoci durant el mes de març seran del 85%, segons els càlculs de la patronal

La patronal estatal dels concessionaris d’automòbils Faconauto ha estimat aquest dijous que l’activitat en aquest tipus d’establiments comercials ha caigut un 95% des de la declaració de l’estat d’alarma, el dissabte 13 de març. De la mateixa manera, l’entitat considera que durant aquest mes les pèrdues de negoci arribaran al 85%. En paral·lel, el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme ha emès aquest dijous una nota aclaridora sobre com afecta l’estat d’alarma al sector de l’automoció. Entre d’altres, s’aclareix que els tallers de reparació d’automòbils poden obrir al públic, per bé que queda prohibida la venda de recanvis si no són «essencials».
En declaracions a l’ACN, el secretari general de la Patronal Catalana de l’Automoció (Fecavem), Joan Blancafort, ha subratllat que han estat dies “molt confusos i complicats”, i ha afegit que no quedava clar com afectaven les mesures de l’estat d’alarma atès que alguns dels associats combinen les dues activitats, la de reparar i la de vendre.

Semblava clar que l’activitat de venda quedava aturada, però no passava el mateix amb la de reparació. A més, hi havia postures divergents dins les mateixes patronals, algunes que entenien que els tallers sí podien obrir i d’altres que no.

Faconauto, per exemple, defensava que s’havia de tancar ambdues activitats mantenint un servei d’urgència, i reclamava que es poguessin aplicar ERTO a les plantilles de treballadors.

En canvi, les patronals dels tallers defensaven que es podia mantenir obert.

Blancafort ha explicat que la nota aclaridora del Ministeri ha intentat resoldre aquests dubtes, malgrat que en deixa alguns oberts. Per exemple, queda clar que els tallers poden obrir, però que no poden vendre recanvis. No s’especifica què passa amb els recanvis necessaris per a les reparacions, per bé que la nota sí exclou de la prohibició el béns al detalla que es considerin “essencials”.

El secretari general de Fecavem ha lamentat que, de facto, això comporta que moltes reparacions no es puguin fer, i per tant molts tallers ja prenen de motu propi la decisió de tancar. En tot cas, això obre un altre problema perquè en tant que no és una activitat limitada per una causa de força major, no es pot acollir als ERTO exprés habilitats per a la crisi.

ITV suspesa

Altres aclariments del Ministeri tenen a veure amb les ITV, que queden suspeses. Les instal·lacions on es fan aquestes inspeccions també han de restar tancades i no es multarà els vehicles als quals els caduqui la revisió durant l’estat d’alarma.

També s’indica que el trànsit de camions d’àrids, ciments i formigons està permès, atès que no s’han prohibit les obres a les quals transporten aquests materials.

Port de Tarragona