Advocats gironins demanen al Col·legi que suspengui el cobrament de la quota col·legial per l’estat d’alarma

Asseguren que les afectacions pel coronavirus a l'administració de justícia provoquen "incertesa econòmica" als lletrats

Un grup de lletrats ha enviat una petició al Col·legi d’Advocats de Girona per demanar que suspengui el cobrament de les quotes col·legials durant l’estat d’alarma pel coronavirus. A l’escrit, que porta com a encapçalament «advocacia solidària», remarquen que l’emergència sanitària «afecta de forma directa» la seva activitat professional. Exposen que les mesures decretades pel govern espanyol generen «situacions legals del tot inèdites», com la interrupció dels terminis de procediment i la suspensió dels de prescripció i caducitat legals. Segons els advocats, això provoca una «situació d’ambigüitat i d’incertesa econòmica» i demanen al Col·legi que implementi mesures econòmiques per pal·liar-ne les conseqüències.
La petició està signada, fins al moment, per una vintena d’advocats però continua sumant adhesions. Els lletrats subratllen que altres col·legis ja han anunciat que suspenen el pagament de les quotes col·legials però que encara no han rebut cap notícia del de Girona.

Per això, han decidit enviar un escrit on descriuen que les «circumstàncies d’alarma sanitària» han impactat de ple en la seva activitat professional, personal i familiar. En concret, argumenten que les mesures decretades pel govern espanyol s’han traduït en la suspensió d’activitat i en la interrupció de terminis de procediment.

Segons detallen, això genera una «situació d’ambigüitat i d’incertesa econòmica» que. Per aquest motiu, reclamen al Col·legi que implementi mesures econòmiques «dins de les possibilitats de gestió que té com a administració corporativa».

Els advocats gironines demanen «amb caràcter immediat» que s’ajorni el cobrament del primer rebut de col·legiació de l’exercici 2020. També volen que s’acordi o es posposi per part de la Junta de Govern a l’Assemblea General la condonació de la quota durant el temps que l’estat d’alarma sigui vigent.

«També suggerim que, si fa al cas, es mobilitzin els fons de reserva del Col·legi per atendre el finançament d’aquestes mesures proposades o d’altres que es puguin plantejar amb la finalitat de mantenir l’activitat col·legial el més ben atesa possible», afegeixen.

Els lletrats fan una crida a «l’esperit de solidaritat social, ajuda mútua i de servei públic» de la professió arreu de la demarcació, també en aquestes «circumstàncies excepcionals».

Port de Tarragona