El Síndic reclama fixar uns preus màxims en els serveis funeraris ajustats a la vulnerabilitat de les persones

Proposa establir un o dos trams de preu atenent a la diversitat de situacions econòmiques

El Síndic de Greuges ha reclamat fixar uns preus màxims en els serveis funeraris ajustats a la vulnerabilitat de cada persona durant la crisi del coronavirus. El Síndic ha analitzat les mesures aprovades per les autoritats catalanes i espanyoles sobre serveis funeraris d’acord amb el codi de bones pràctiques que va publicar la institució el 2016. Així, ha conclòs recomanant que l’establiment de preus màxims i tancats sigui de comprensió fàcil i tingui en compte, en un o dos trams de preu, la diversitat de situacions econòmiques de les persones, que es tinguin presents les famílies amb menys recursos amb la fixació de preus màxims ajustats a la seva situació i demanar la màxima celeritat a les autoritats competents en la seva determinació.

D’altra banda, ha demanat valorar l’ampliació a nou o dotze mesos del termini de sis mesos establert per a la devolució d’imports ja abonats pels serveis funeraris i que siguin superiors als preus màxims.

El Síndic ha recordat que tant les decisions de la Generalitat com del govern espanyol s’han dirigit a una millor garantia dels drets subjectius de les persones en relació amb un servei universal i a uns preus raonables i assequibles. Ha alertat que la prestació per empreses privades d’unes activitats considerades essencials o universals «no pot comportar la disminució de drets i garanties per a les persones».

El Govern va acordar divendres passat poder intervenir els serveis funeraris durant la crisi de la covid-19 i limitar els preus dels enterraments. El govern espanyol també ha prohibit apujar els preus dels serveis funeraris mentre duri la crisi sanitària.

Port de Tarragona