El TSJC ordena a Salut dotar els metges de material protector tant aviat com arribin subministres

Professionals sanitaris es protegeixen a l'Hospital Clínic. / Francisco Avia

La sala social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha estimat parcialment la petició del sindicat Metges de Catalunya per tal que totes les institucions i entitats que presten el servei públic de salut dotin de tot el material de protecció necessari a tots els professionals sanitaris. El tribunal ordena a l’ICS, al CatSalut i a 30 entitats concertades del SISCAT que proporcionin el material als metges «en el moment que rebin els EPI i altres mesures de protecció».

En una interlocutòria d’aquest dimarts, el TSJC desestima dues de les tres peticions del sindicat, que divendres va demanar mesures cautelaríssimes perquè en 24 hores i durant tota l’emergència sanitària totes les institucions demandades dotessin els sanitaris dels mitjans necessaris per complir els protocols de protecció avalats per la ciència i l’Organització Mundial de la Salut (OMS). El sindicat demanava respectar especialment els col·lectius vulnerables i que es respectés el protocol establert el 25 de febrer, més exigent que els posteriors, però el tribunal considera que no s’ha evidenciat que Salut no estigui respectant les dues peticions. En canvi, sobre el material de protecció sí que determina que cal complir els protocols tant aviat com es disposi del material.

L’organització, majoritària al sector, fonamenta la seva demanda en l’incompliment de la normativa de salut laboral que es fa palès en els darrers protocols d’actuació dels professionals enfront de casos d’infecció pel nou coronavirus, publicats per la Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, que han anat rebaixant de manera progressiva el grau d’exigència i seguretat dels materials de protecció. Així, la manca d’equips de protecció individual (EPI) eficaços en els centres sanitaris i la utilització, com a conseqüència d’aquesta, de materials insegurs ha provocat un alarmant increment de contagis entre els professionals sanitaris que, en el cas de Catalunya, s’eleva fins al 17,37% sobre el total de positius per covid-19, segons dades del Departament de Salut.

Per aquest motiu i davant la gravetat de la situació, MC reclamava que el personal facultatiu dels hospitals, centres d’atenció primària i altres centres assistencials públics o privats que atengui casos possibles, probables, en investigació o confirmats per infecció pel coronavirus, tingui a la seva disposició mascaretes d’alta eficàcia tipus FFP2 o FFP3, ulleres de protecció ocular de muntura integral o protector facial complet, guants i bates impermeables, segons els protocols de màxima protecció aplicables a aquest patogen.

Port de Tarragona