Mor als 76 anys el cantautor Luis Eduardo Aute

El músic de pare català es va apartar de la vida pública després de patir un infart el 2016

El cantautor Luis Eduardo Aute ha mort aquest dissabte al migdia als 76 anys en un hospital de Madrid, segons han confirmat fonts de la família. El músic de pare barceloní i mare filipina es va apartar de la vida pública després de patir un infart el 2016 que el va deixar en coma dos mesos. Aute és autor de més de 400 cançons, entre elles ‘Al Alba’, ‘Rosas en el mar’ o ‘La belleza’, i és un dels principals referents de la cançó d’autor a l’Estat espanyol. A més de músic, també era director de cinema, actor, escultor, escriptor, pintor i poeta. El ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes, ha destacat a través d’un comunicat que era «un artista complet, una persona sense la qual no entenem bé la història recent d’Espanya».La sensibilitat artística de les lletres d’Aute va ser un dels elements més destacats de la seva música, apreciada per públic de diverses generacions.
El cantautor va néixer a Manila el 1943 i era fill d’un barceloní i d’una filipina. La família es va traslladar a Madrid a mitjans dels anys 50, on Aute va començar a mostrar el seu interès per l’art, especialment per la pintura, però també per la música i el cinema.

Durant els anys 70 va formar part de diversos grups com Los Sonor o Los Tigres, abans de viatjar a París, on va entrar en contacte amb la música de Georges Brassens i Jacques Brel, molt presents en la seva música. També va viatjar a Brasil, on va descobrir als cantautors nord-americans Bob Dylan i Joan Baez.

De tornada a Espanya va conèixer a Massiel, que va gravar alguna de les seves composicions com ‘Rosas en el mar’ o ‘Aleluya nº1’, que es van convertir en grans èxits. Davant d’això, la discogràfica RCA el va animar a interpretar els seus temes, tot i que Aute es considerava principalment pintor i poeta.

Port de Tarragona