Justícia habilita un servei de videoconferències perquè els detinguts declarin des de les comissaries

El Departament de Justícia ha posat en marxa un nou sistema telemàtic perquè els detinguts declarin davant dels jutges des de les comissaries de Mossos i policies locals, sense haver de fer el trasllat als jutjats. Es tracta de la plataforma Cisco Webex, que permet la videoconferència a través de tauletes, ordinadors i telèfons mòbils. Això permet que les comissaries no necessitin aparells específics de videoconferència i només calgui connexió a Internet. La Conselleria ha explicat que es pot establir el dia i l’hora per fer la videoconnexió, amb independència del dispositiu emprat, i amb tants participants com sigui necessari. Des de l’inici de l’estat d’alarma, els jutges han fet 263 declaracions a detinguts a través d’aquest sistema.
El Departament ha explicat que va adquirir les llicències de la plataforma Webex, que permet una connexió «més robusta i segura» que els sistemes convencionals, abans de l’emergència per avançar-se. Abans d’aquesta, les declaracions a detinguts per videoconferència eren «pràcticament inexistents».

D’altra banda, també s’ha habilitat aquest sistema per a les comunicacions entre jutjats, centres hospitalaris i l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya per poder prendre decisions de formar telemàtica, com ara els internaments urgents de persones amb problemes de salut mental.

Més enllà de l’emergència pel coronavirus, Justícia disposa d’un sistema de videoconferència a tots els jutjats de Catalunya, on es desenvolupen més de 16.000 videoconferències anuals. Els jutjats disposen de dos sistemes, el més utilitzat és un equipament de videoconferència instal·lat a les 447 sales de vistes que permet l’establiment de comunicacions amb dues persones, i el segon 119 equipaments de videoconferència mòbils repartits a les seus judicials que permeten més de dos participants.

Port de Tarragona