L’Eurogrup acorda mobilitzar 550.000 milions d’euros en crèdits contra la crisi pel coronavirus

Itàlia i Espanya aconsegueixen que l'accés al fons europeu de rescat sigui sense condicions per a despesa sanitària

El president del Eurogrup, Mario Centeno, durant una reunió per videoconferencia dels ministres de Finances. / Consell Europeu


Nazaret Romero/Bruselas.- Els ministres de Finances de l’eurozona han acordat mobilitzar 550.000 milions d’euros en crèdits per pal·liar els efectes de la crisi pel covid-19. La reunió d’aquest dijous de l’Eurogrup, que reprenia la sessió suspesa dimarts per manca d’acord, ha donat ara sí llum verda a mobilitzar 250.000 milions d’euros en línies de crèdit reforçades del fons europeu de rescat (MEDE), 200.000 milions en injeccions del Banc Europeu d’Inversions (BEI) en liquiditat a empreses i 100.000 milions en préstecs destinats a mantenir l’ocupació. El titulars de finances han acordat finalment que l’accés al MEDE, una de les qüestions que mantenia encallada la negociació, sigui sense condicions si els diners són per a despesa sanitària.
Tots els estats tindran accés a les línies precautòries del fons europeu de rescat davant «aquest repte específic», diu l’acord de l’Eurogrup. «Els únics requisits per accedir a les línies de crèdit serà que els estats membres de la zona euro que les demanin es comprometin a utilitzar-les per donar suport a finançar els costos en sanitat, cura i prevenció relacionats amb la crisi pel covid-19», apunta el text.

Els estats que ho demanin podran accedir fins al 2% del seu PIB a través del MEDE. Els titulars de Finances han acordat que la línia de crèdit estigui només activa mentre duri la crisi pel coronavirus.

L’acord per posar el MEDE en el centre de la resposta europea a la crisi pel coronavirus representa una cessió tant d’Itàlia com dels Països Baixos, que representaven les posicions més allunyades durant la trobada.

Itàlia cedeix a l’hora d’acceptar el fons europeu de rescat, cosa que havia rebutjat fins ara, i els Països Baixos cedeixen a l’hora de permetre’n l’accés sense condicions.

Amb fons de recuperació però sense coronabons

Els titulars de Finances també han acordat «treballar» en un Fons de Recuperació, en la línia del que proposava França. L’Eurogrup ha pactat que aquest fons per finançar la recuperació un cop la crisi hagi acabat ha de ser «temporal», «específic» i «proporcional a l’extraordinari cost de la crisi actual».

Malgrat considerar que ha d’estar finançat «adequadament», l’Eurogrup no ha arribat a cap acord sobre com finançar el Fons de Recuperació. França proposava que el finançament del fons de recuperació que planteja fos a través de la mutualització del deute, però els coronabons no estan per ara sobre la taula de l’Eurogrup.

Amb tot, les conclusions de la trobada recullen que el Fons de Recuperació ha de tenir una «font de finançament amb instruments financers innovadors». Itàlia, Espanya i França deixen així terreny perquè els caps de govern i d’estat discuteixin sobre els «instruments financers innovadors» que han de finançar el fons, entre els quals es poden incloure els coronabons.

L’Eurogrup es dona una treva

Amb l’acord sobre les primeres mesures econòmiques per fer front a la crisi pel covid-19, l’Eurogrup es dona una treva després que les posicions estiguessin molt enrocades. Després de 16 hores de reunió aquest dimarts, els ministres de Finances van ser incapaços de tancar un acord.

La reunió d’aquest dijous ha començat amb un retard de més de quatre hores, durant les quals s’han mantingut reunions bilaterals per intentar tancar un acord. L’entesa ha arribat finalment després que Itàlia, Espanya, França, els Països Baixos i Alemanya hagin acordat un esborrany, que posteriorment ha estat acceptat per la resta de membres.

L’acord de l’Eurogrup que es passarà als líders dels 27 deixa tancada una primera fase per pal·liar els efectes pel coronavirus, però deixa oberta l’estratègia econòmica contra els efectes de la pandèmia a mig termini, en la qual hi ha grans desavinences, especialment pel que fa a la mutualització del deute.

Ara seran els líders dels 27 els líders que hauran d’intentar apropar posicions per segellar també l’estratègia per a la recuperació.

Port de Tarragona