Torra avisa Sánchez durant la videoconferencia amb els presidents que «no es quedarà de braços plegats» quan s’aixequi el confinament

Diu que és una "temeritat i una imprudència absoluta" i afirma que "Prendrem mesures per protegir la nostra gent"

En los próximos días serán las comunidades autónomas las que gestionarán la situación sanitaria relacionada con el Covid19.


Silvia Jardí/Barcelona .- El president de la Generalitat, Quim Torra, ha traslladat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que el Govern «no es quedarà de braços plegats» davant la relaxació del confinament que proposa l’executiu espanyol. En la videoconferència amb els presidents autonòmics, que continua en marxa, el cap de l’executiu català ha advertit que prendran les seves pròpies «mesures i decisions» per protegir els catalans. Torra, que aquest matí ja ha demanat per carta a Sánchez que no aixequi el confinament total i li reclama els informes científics en què es basa per fer-ho, ha dit que Catalunya «ha seguit sempre el criteri dels científics: fa un mes i ara» i ha avisat que la tornada a la feina és «una temeritat i una imprudència absoluta».

Torra també ha considerat que Sánchez «té temps per corregir la seva decisió» i que «pitjor que un confinament total, són dos o tres confinaments totals, com ja s’ha vist en altres països, com Itàlia o Irlanda». D’altra banda, ha recordat que el 89% d’UCI ara mateix estan ocupades, que els professionals estan sobrecarregats i que la situació a les residències de gent gran és «crítica», a més de la necessitat de fer «tests massius» a la població.

El president de l’executiu català ha instat el govern espanyol a recordar «els consells de l’OMS» i ha advertit que si no «corregeix» la seva decisió, es posa en «crisi» la recuperació sanitària, a més que «es deixa desprotegits milers de treballadors i es deixa indefensos empresaris i autònoms».

Torra també ha reclamat mesures pels treballadors afectats pels ERTO, que no han cobrat la prestació corresponent a l’abril perquè el SEPE encara no ha tramitat els seus expedients, i sobre la suspensió d’impostos a les empreses.

La reunió amb Sánchez i la resta de presidents autonòmics -la cinquena- ha començat a les deu del matí i a les dues encara continua en marxa. Es preveu que Torra comparegui en roda de premsa telemàtica un cop acabi per informar de la trobada.

Port de Tarragona