Detenen un narcotraficant que formava part d’un grup que captava noies a Barcelona per convertir-les en correus drogues

Els Mossos donen per tancada la investigació Oris que ha permès detenir 15 persones

arxiu

Els Mossos han detingut al barri Gòtic de Barcelona un narcotraficant que formava part d’un grup que captava noies per convertir-les en correus drogues. El detingut és un home de 51 anys i nacionalitzat tanzana, que ja ha ingressat a presó. L’home formava part d’un grup que els Mossos van desarticular quatre dies abans de la declaració de l’estat d’alarma i que es dedicava a captar dones en locals d’oci nocturn de la ciutat per convertir-les en correus de drogues a canvi de diners. El detingut seria l’enllaç entre els responsables del grup, que importaven l’heroïna des de Tanzània, i els responsables de narcopisos des d’on es distribuïa la droga a consumidors locals. Amb la detenció els Mossos donen per tancada la investigació.
Durant un parell d’anys, l’organització hauria estat realitzant de manera periòdica la importació d’heroïna provinent d’Àfrica (Tanzània) i cocaïna des de Sud-Amèrica (Colòmbia).

La investigació va arrencar el mes de febrer del 2019 i va culminar el passat 11 de març. Durant aquest temps s’han detingut 15 persones, 11 de les quals han ingressat a presó; s’han escorcollat 11 punts de venda i domicilis i s’ha intervingut 1,35 quilos de cocaïna i 1,5 quilos d’heroïna, amb un cost al mercat il·lícit de 150.000 euros. La darrera detenció es va produir el 5 d’abril.

La investigació ha comptat amb un equip conjunt d’investigadors de les comissaries de Ciutat Vella, Nou Barris i Eixample, on els detinguts actuaven distribuint les drogues en diferents narcopisos. Aquesta va començar després de constatar que alguns dels robatoris que s’estaven produint al districte de Nou Barris estaven comeses per persones que consumien heroïna i l’adquirien en diversos punts de venda del districte i Ciutat Vella.

El juny de l’any passat va concloure la primera fase, quan amb la col·laboració de la Guàrdia Urbana es van detenir 10 persones, set de les quals van ingressar a presó després de vuit registres en domicilis e Barcelona, Hospitalet de Llobregat i Sant Adrià de Besòs. Llavors es van intervenir 1,35 quilos d’heroïna i 1,5 de cocaïna.

L’11 de març d’enguany, en una segona fase de la investigació, es va detenir una jove de nacionalitat peruana i de 18 anys d’edat, procedent del seu país, que havia transportar gairebé un quilo de cocaïna líquida a l’interior del seu cos. La detenció es va fer un cèntric hotel de Barcelona. La noia va ser traslladada a un centre hospitalari on va expulsar més d’una vintena de bosses amb cocaïna líquida amb un pes total de 850 grams.

El mateix dia es van detenir els dos màxims responsables de l’organització, dos homes de 44 i 46 anys, i de nacionalitat tanzana. El jutjat instructor va autoritzar llavors tres entrades i registres, dos en els domicilis principals dels investigats, i una tercera entrada en un narcopis relacionat.

En l’operatiu es va detenir una segona dona, de nacionalitat espanyola i 36 anys, que hauria estat enviada a Joannesburg (Sud-àfrica) a principis de 2019 per transportar heroïna fins a Barcelona. Tots quatre detinguts van passar a disposició judicial i tres d’ells van ingressar a presó.

Fins a tres dones utilitzades

Durant la investigació s’han identificat fins a tres dones utilitzades per l’organització, tot i que no es descarta que n’hi puguin haver més. Els oferien entre 3.000 i 4.000 euros per fer el viatge i treballar pel grup criminal. Les tres dones havien estat captades en locals musicals de Barcelona directament pels responsables de l’organització.

A més, la investigació va permetre detectar que l’organització tenia vincles amb els venedors finals, que distribuïen la droga des de narcopisos. A través d’agents de proximitat es van detectar punts de venda al mateix temps que es van fer macro dispositius al carrer en les zones on es detectaven possibles pisos vinculats amb els investigats.

Port de Tarragona