Mossos alerten a les missatgeries després de detectar enviaments de droga durante el confinament

Droga oculta dins un llibre. / Mossos

En el marc dels controls policials que s’han establert per mantenir les restriccions vigents de la mobilitat i garantir les mesures de confinament, la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra ha detectat durant els darrers dies a Barcelona un increment de les transaccions de drogues a través d’enviaments realitzats per plataformes de missatgeria i paqueteria. Davant d’aquesta situació i per impedir que presumptes traficants de drogues utilitzin aquestes empreses per enviar substàncies estupefaents a diferents punts de la ciutat, els Mossos d’Esquadra han contactat amb els responsables d’aquestes plataformes amb l’objectiu d’establir mesures encaminades a reduir aquests fets delictius.

La Policia de la Generalitat ha demanat que s’incrementin les mesures de seguretat per detectar aquests paquets amb drogues abans de fer l’enviament per tal de garantir la seguretat dels treballadors i d’aquestes empreses i minimitzar el tràfic de drogues durant el confinament. Així mateix, els mossos han enviat recomanacions davant la possibilitat que els repartidors es trobin en aquestes situacions i han recordat que davant de qualsevol sospita cal trucar al telèfon d’emergències 112.

Els mossos han recomanat que la pròpia empresa faciliti als seus treballadors una guia per tal d’assegurar que no transporten drogues i com han d’actuar per avisar a la policia en cas de qualsevol sospita. És important també que es reculli el màxim d’informació per lliurar a la policia amb l’objectiu d’investigar els fets.

D’altra banda, gràcies a la col·laboració amb conductors d’empreses privades de transports de persones, els mossos també han detectat una nova modalitat delictiva que consisteix en què el presumpte distribuïdor de drogues contracta un trajecte per traficar. En aquests casos, els mossos també han contactat amb aquestes empreses perquè augmentin les mesures de seguretat i, davant de qualsevol sospita, avisin i col·laborin amb la policia.

Des del passat 16 de març fins el dimarts 14 d’abril, s’han registrat una trentena de casos, principalment als districtes de Ciutat Vella, Eixample i Sant Martí. Pel que fa a les empreses de missatgeria, en la majoria dels casos investigats va ser el propi treballador que va alertar la policia davant la sospita que transportava un paquet amb drogues.

En tots els incidents, s’ha obert una investigació per identificar les persones que van demanar l’enviament i els destinataris de la droga. Els investigadors treballen amb la hipòtesi que es tracta de casos aïllats sense cap vinculació entre ells.

Diferents casos des de l’inici del confinament

Dimarts, 14 d’abril, un treballador va informar que portava una ampolla de refresc, però que al seu interior no hi havia líquid, sinó que hi hauria marihuana. Els agents de la comissaria de l’Eixample van comprovar el paquet i van localitzar la droga que va quedar intervinguda. Amb la declaració del repartidor, es va obrir una investigació per identificar les persones que havien promogut l’enviament.

Dissabte passat, 11 d’abril, en dues actuacions diferents, dos repartidors van alertar als mossos que portaven un paquet que desprenia molta olor i que pesava poc. Es van fer comprovacions i en els dos casos van descobrir marihuana. Van detenir un dels treballadors perquè tenia una ordre de recerca i detenció.

En una altra actuació, el passat divendres 10 d’abril, en el marc d’un control policial els agents van detenir un home que anava en un taxi i que portava una ampolla de litre amb èxtasi líquid, bosses amb amfetamines, èxtasis i uns 130 euros. El mateix dia, en una altra control de pas, es va detenir un altre home que viatjava en un cotxe amb xofer i que portava en una bossa dos envasos de plàstic termo-segellats, amb substàncies estupefaents.

També el mateix divendres, agents de la comissaria de Ciutat Vella van identificar un repartidor que transportava un llibre que en principi no aixecava cap sospita. Els Mossos, però, van obrir-lo, i van descobrir que la persona que l’havia enviat hi havia fet un forat on havia col·locat la droga. El repartidor va manifestar que desconeixia el contingut del paquet i va col·laborar en tot moment amb la policia. Els mossos investiguen els fets.

Port de Tarragona