Barcelona anuncia un ajut únic de 300 euros als autònoms que hagin vist decaure la facturació més d’un 75%

La nova línia, també per als que s'hagin vist forçats a tancar el negoci, és complementària a la prestació de l'Estat

L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat aquest dilluns un ajut únic de 300 euros per als autònoms que hagin vist decaure en més d’un 75 per cent les seves vendes o s’hagin vist forçats a tancar el seu establiment o negoci arran la crisi de la covid-19. Autòno+ Barcelona és un ajut complementari per a les persones que ja reben la prestació extraordinària de l’Estat de 661 euros. La nova línia d’ajuts és un pagament únic de 300 euros, per tant, no es tracta d’una ajuda periòdica. La dotació total és de 5 milions d’euros i serà gestionada per Barcelona Activa. Les bases es trobaran al web de l’agència municipal i la convocatòria per a la presentació de sol·licituds serà del 20 de maig al 30 setembre, fins a esgotar el crèdit.
Amb tot, es deixa en obert l’ampliació de la dotació pressupostària si aquesta situació d’emergència persisteix.

Des del govern municipal, calculen que amb aquests 5 milions d’euros d’una primera fase d’ajuts a l’economia de la ciutat s’arribarà a 16.500 autònoms a Barcelona.

Requisits

Segons el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, per obtenir l’ajut només caldrà comprovar l’empadronament a la ciutat de Barcelona, la documentació de la prestació extraordinària aprovada pel govern espanyol i els documents que acrediten estar al corrent de les obligacions tributàries.

Segons ha dit Collboni, els 5 milions d’euros destinats a aquests ajuts directes formen part del fons extraordinari de 25 milions habilitat pel govern de Barcelona per «reactivar la petita economia» colpejada per la covid-19 i l’aturada per l’estat d’alarma.

El fons va anunciar-se el 16 d’abril i aquest pagament a autònoms és la primera fase. Segons Collboni, les properes no necessàriament seran ajuts directes. «S’aniran combinant també amb mesures d’orientació i suport amb ajuts, en la mesura que es vagin tenint els fons disponibles», ha precisat.

A banda d’aquest pagament únic de 300 euros, el govern municipal també ha anunciat que
una nova unitat especialitzada en l’acompanyament a autònoms, microempreses i pimes i cooperatives en la captació dels ajuts econòmics derivats de la crisi de la covid-19 començarà a funcionar el 4 de maig. Estarà coordinada des de l’Oficina d’Atenció a les Empreses (OAE) de Barcelona Activa, que ja compta amb una línia d’assessorament a empreses per aconseguir finançament.

Una tercera mesura anunciada aquest dilluns és la posada en marxa, a partir del dia 11 de maig, d’un nou servei gratuït d’orientació jurídica per trobar solucions a contractes de lloguers de locals i oficines.
El nou servei, que l’OAE treballa en col·laboració amb el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB), esdevindrà «clau» per renegociar el contracte i evitar procediments judicials.

Pacte per Barcelona

En paral·lel, Collboni ha recordat en roda de premsa que aquest dimarts tindrà lloc la primera convocatòria -virtual- de la taula de ciutat que treballarà per a consensuar un gran pacte de reconversió per a Barcelona.

«El que farem demà és plantejar un guió de treball», ha dit, amb l’objectiu de tenir una declaració en un parell de mesos per rellançar la ciutat.

A més, ha avançat que aquesta setmana es farà la reuninó de portaveus d’Economia per començar a refer els pressupostos municipals i ajustar despeses com ara el fons extraordinari habilitat per la petita economia de la ciutat.

Port de Tarragona